Nieuws

Apple Intelligence pas voor oktober, sommige functies nog later

Siri Apple AI
© iStock / Wachiwit
Apple lijkt de tweede zit dit jaar niet te halen: het lanceert de AI-functies voor iPhone en iPad pas in oktober.

Dit jaar kondigde Apple niet alleen nieuwe versies van iOS, iPadOS en macOS aan, maar stond het WWDC-evenement voornamelijk in het teken van Apple Intelligence. Testversies van de software kan nu al geïnstalleerd worden, maar daar zitten nog geen AI-integraties in. Dat biedt een goed beeld van hoe de software er bij de release uit zal zien: ook wanneer iOS 18 en iPadOS 18 daadwerkelijk gelanceerd worden, zal die Apple Intelligence er nog niet inzitten.

De AI-integraties zouden pas op een later moment hun intrede maken. Volgens Apple-analist Mark Gurman mag je daarvoor uitkijken naar oktober. Dan zou Apple een eerste update voor iOS en iPadOS 18 klaarhebben, waardoor het versienummer 18.1 wordt.

Ook dan zullen nog niet alle AI-functies meteen aanwezig zijn. Van wat Apple tijdens WWDC toonde, zullen we in oktober maar een greep te zien krijgen. Enkele van de functies, zoals een slimmere Siri, verschijnen ten vroegste eind dit jaar. Siri zal dus nog niet contextbewust zijn en kan nog niet meteen meekijken met wat er op het scherm staat. De voornaamste reden daarvoor is dat de software nog niet op punt staat.

Om die software beter op punt te stellen, zou Apple deze week al een nieuwe bétaversie voor iOS 18.1 lanceren, met enkele AI-functies. Op die manier kunnen ontwikkelaars al aan de slag met de functie, en kunnen ze mee helpen controleren of alles goed werkt. Dat is eigenaardig: normaal gezien laat Apple die tussentijdse versies niet testen. Dat het dit keer ander is, mag echter niet verbazen: Apple heeft er alle belang bij om ervoor te zorgen dat de AI-functies perfect werken.

Wees je wel bewust van het feit dat iOS 18 en nieuwe AI-functies niet per se samenhoren. Om van de AI-functies te genieten, heb je een recente iPhone. Daar zit namelijk een chip in die het mogelijk maakt om AI-taken vlot uit te voeren. Zo’n chip zit alleen in de iPhone 15 Pro en in de iPhone 16-reeks die Apple in september uitbrengt. Heb je een iPad in huis? Dan moet er minstens een M1-chip inzitten. Of je daar meteen iets aan hebt, zal in september moeten blijken. Het is niet bekend of Apple de AI-functies ook meteen in Europa lanceert.

Uitgelicht artikel Apple Intelligence Apple Intelligence: alle functies op een rij
aiappleApple Intelligenceios 18ipados 18mobielsirismartphoens

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen