Google Chromecast-opvolger krijgt ethernetpoort

Google TV Streamer
© 9to5Google
De Amerikaanse FCC heeft enkele details vrijgegeven over de Google TV Streamer, die ergens dit jaar de Chromecast met Google TV opvolgt.

Eén van de details (via 9to5Google) is dat Google de Chromecast-opvolger niet zelf produceert. Dit besteedt de zoekgigant uit aan Quanta Computer, dat eerder verantwoordelijk was voor de productie van de Pixelbook (Go) en Pixel Slate. De Google TV Streamer is zodoende geregistreerd in het FCC-account van Quanta Computer. Dat het modelnummer begint met een ‘G’ wijst er echter op dat het om een Google-apparaat gaat.

Uit de documentatie van de FCC blijkt verder nog dat het om een “draadloos apparaat” gaat. In de testopstelling van de telecomwaakhond werd de TV Streamer met een HDMI-kabel aan een televisie verbonden en via usb met een laptop. Dit laatste wijst er mogelijk op dat de TV Streamer een usb-c-aansluiting met DisplayPort Alt-mode ondersteunt.

Er is ook een ethernet-aansluiting, zodat je de Google TV Streamer ook bedraad op het internet kunt aansluiten. Dat is ideaal voor plekken waar je wifi-verbinding niet erg stabiel is. Zelfs als het netwerk in huis relatief stabiel is, kun je profiteren van een bekabelde aansluiting. Voor 4K of zelfs 8K-video liggen de vereisten voor de netwerksnelheden namelijk een stuk hoger. Als de snelheid even terugvalt, begint de video dan sneller te stotteren. Daar heb je minder last van bij bijvoorbeeld Full HD-video’s, die veel minder bandbreedte vereisen.

Ondersteuning voor Thread

Google maakt de Chromecast-opvolger ook geschikt voor de Matter-smarthomestandaard: de streamingbox ondersteunt de Matter-radio. Hierdoor kan je vanaf de Google TV Streamer Matter-apparaten aansturen. Bovendien kan de streamingbox het bereik van je Matter-netwerk vergroten: hij werkt namelijk als een zogeheten Thread Border Router.

Zulke features zijn mogelijk dankzij het relatief forse formaat, zeker vergeleken met Googles huidige Chromecasts. Die streamingdongles zullen naar verwachting uit beeld verdwijnen zodra de zoekgigant later dit jaar of begin 2025 de Google TV Streamer onthult. Dat is, net als de Apple TV, een streamingbox die je op je tv-meubel neerzet. Het design van de Chromecast-opvolger is al eerder uitgelekt.

chromecast met google tvgooglegoogle tvgoogle tv streamerontspanningstreaming

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen