VS geeft ASML vrijstelling van strengere exportregels

ASML gebouw
© Pixelbizz / iStock
Chipmachinefabrikant ASML wordt naar verluidt vrijgesteld van nieuwe, strengere exportregels van de VS. Onder de nieuwe regulering wordt de export van chips naar China verder beperkt.

De VS probeert al langer de export van hoogtechnologische apparatuur en chips naar China te beperken. Hiervoor kwam het eerder met een verbod op de export van diverse ASML-machines, waaronder EUV- en bepaalde DUV-chipmachines. Begin juli kwam naar buiten dat de VS van plan is de export van zulke geavanceerde apparatuur verder aan banden te leggen. Hierdoor vroeg men zich af hoelang ASML nog DUV-machines mag leveren. Het lijkt er nu op dat de VS in de nieuwe exportreguleringen uitzonderingen voorziet voor bepaalde bondgenoten.

Volgens Bloomberg gelden de nieuwe, strengere exportbeperkingen niet voor Japan, Nederland en Zuid-Korea. Israël, Taiwan, Singapore en Maleisië zouden daarentegen wel strengere regels opgelegd krijgen, meldt de publicatie. Dankzij de vrijstelling mag ASML DUV-chipmachines aan China blijven leveren. Nikon heeft, als grootste concurrent van ASML, dan weer baat bij de vrijstelling voor Japanse bedrijven.

Amerikaanse technologieën

Met de exportbeperkende maatregelen wil de VS voorkomen dat Amerikaanse technologieën in Chinese chipfabrieken terechtkomen. De technologie zou immers gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden, meent de VS.

Daarnaast zijn de beperkingen een gevolg van de steeds verder opgelopen spanningen tussen de twee grootmachten. Door China toegang te ontzeggen tot de meeste chipmachines, hoopt de VS zijn macht op het wereldpodium te versterken en de afhankelijkheid van China te beperken. Met de Chip Act hoopt de VS ook meer chipfabrikanten te verleiden zich in de VS te vestigen: de fabricage van chips vindt nu nog veelal plaats in China, Taiwan en Zuid-Korea.

Uitgelicht artikel ASML gebouw ASML stelt nieuwe generatie chipmachines voor

Het is de bedoeling dat de nieuwe exportbeperkingen in augustus in werking treden. Vooralsnog zijn de maatregelen nog niet bevestigd door de Amerikaanse overheid. Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft niet gereageerd op vragen over de exportbeperkingen.

asmlbusinesschinamobielvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen