Nieuws

Google ontkent dat zoekmachine verkiezingen beïnvloedt

Google zoekmachine
© Unsplash / sixthcitysarah
Elon Musk meende op X dat Google zich schuldig maakte aan inmenging in de verkiezingen, omdat automatisch aangevulde zoekresultaten niet toonde wat hij verwachtte.

Wie de afgelopen dagen nog op X scrolde, heeft ongetwijfeld een aantal posts van Elon Musk zien voorbijkomen. De eigenaar van het sociale netwerk zette zichzelf in de spotlight met beschuldigingen aan het adres van Google: dat de autocomplete-feature bij het zoeken eigenlijk een vorm van censuur is. Google wijst die beschuldigingen nu van de hand, en komt met verklaringen voor wat Elon Musk als inmenging bestempelde.

Automatische suggesties

Eerst en vooral: Elon Musk beschuldigt Google van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen op basis van een zoekopdracht. Of liever: hij doet dat omwille van de autocomplete-feature, die wat raar gedrag vertoonde. Door te zoeken op “president donald”, maakte de autocomplete-functie daar geen Trump van. In plaats daarvan stelde de zoekmachine termen als “President Donald Duck” en het verkeerdelijke “President Donald Regan” voor.

Geen kwaad in de zin

Google komt nu zelf met een aantal verklaringen voor die vreemde, automatisch aangevulde zoektermen. Zo stipt Google zelf aan dat de autocomplete hun werk niet deed na de mislukte moordaanslag op Trump van 24 juli. Het ging daarbij om een foutje, dat zo snel mogelijk werd rechtgezet. De reden daarvoor? Google houdt normaal gezien alle zoekopdrachten rond politiek geweld tegen, en daardoor toonde de zoekmachine die suggestie niet.

Er bestaat ook een verklaring voor het ontbreken van de zoekterm “president Donald Trump” in de zoekresultaten. Volgens Google gaat het om een bug die het volledige politieke spectrum treft, en dus niet enkel de Republikeinse kandidaat. Zoekopdrachten naar “president Barack Obama” lieten ook resultaten voor “President Barbie” en “President Barber Shop” zien. Met andere woorden: het gaat niet om gerichte censuur.

Google kreeg ook in de boot geschoven dat het de Democratische kandidaten meer zichtbaarheid geeft. Bij zoekopdrachten naar Trump, verschijnen geregeld nieuwsberichten over Kamala Harris in de feed. In de omgekeerde richting gebeurt dat ook, zegt Google. De reden daarvoor is simpel: de namen worden zo vaak samen in artikels genoemd, dat het algoritme die berichten automatisch laat zien.

Met andere woorden: volgens Google klopt er niets van de beschuldigingen van Elon Musk. Het zoekbedrijf benadrukt bovendien dat gebruikers vrij zijn om op te zoeken wat ze willen. Het is niet omdat de zoekmachine suggesties biedt, dat je daarop moet klikken. Het volstaat daarvoor om de zoekterm volledig in te voeren en op enter te duwen.

Uitgelicht artikel Reddit Google Google is enige zoekmachine die nog aan Reddit kan
elon muskgoogleverkiezingenxzoekmachine

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen