Nieuws

Spotify haalt liedjesteksten weer naar gratis abonnement

Spotify
© iStock / stockcam
Eerder dit jaar haalde Spotify de liedjesteksten weg voor gratis gebruikers. Het bedrijf komt nu terug op die omstreden beslissing.

Tussen de gratis en betalende versies van Spotify zaten altijd al wat verschillen. Zo krijgen niet-betalende gebruikers geregeld reclame te horen, en kunnen niet zomaar nummers kiezen om af te spelen. Een van de weinige functies die voor zowel niet-betalende gebruikers als voor Premium-abonnees beschikbaar was, waren de liedjesteksten. Eerder dit jaar haalde Spotify die teksten echter weg.

Nu is er goed nieuws voor wie niet betaalt voor een Spotify-abonnement: de streamingreus zal namelijk opnieuw liedjesteksten tonen in de app. Sinds mei was dat maar beperkt mogelijk, en konden gebruikers de lyrics voor maximaal 3 nummers raadplegen. Om meer liedjesteksten te lezen, moest je een Premium-abonnement afsluiten.

Meer verbeteringen op komst

Dat is nu niet meer het geval: Spotify draait de beslissing terug omdat er best veel kritiek op kwam. Meeste gebruikers zagen hierin een poging van de streamer om mensen richting een abonnement te sturen. Bij het streamingbedrijf lijken ze echter in te zien dat ook die niet-betalende gebruikers een belangrijke inkomstenbron vormen. CEO Daniel Ek laat namelijk weten dat de ervaring voor gratis gebruikers de komende maanden beter moet worden.

De eerste stap naar die verbeterde ervaring is dat Spotify de liedjesteksten opnieuw beschikbaar maakt. De werken zullen uiteindelijk ingrijpender zijn dan dat. Bij het bekendmaken van de kwartaalresultaten, liet Ek zich nog ontvallen dat er enkele verbeteringen op het programma staan. De bedoeling is om de gratis versie van Spotify iets aantrekkelijker te maken, zodat die meer gebruikers aantrekt. De grote vraag is natuurlijk op welke manier dat zal gebeuren, want daar is op dit moment nog niets over bekend.

HiFi-abonnement op komst

Het lijkt er in ieder geval wel op dat ze bij Spotify wat meer naar het publiek luisteren. Gebruikers met knappe audio-installaties vragen al langer naar een HiFi-abonnement met betere geluidskwaliteit. Dat abonnement komt er eindelijk aan en kost in de VS 5 tot 6 dollar meer dan het huidige Premium-abonnement. Wat het abonnement in de EU moet kosten, is vooralsnog niet bekend. Wel lijkt het erop dat het HiFi-aanbod bij Spotify wat duurder wordt dan bij de concurrentie: bij Apple en Tidal betaal je 10,99 per maand voor een verhoogde audiokwaliteit.

audioontspanningspotifystreaming

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen