Omzet uit verkoop Xbox-consoles met 42% gedaald

Microsoft AI
© iStock / wellesenterprises
Microsoft zag de Xbox-consoleverkopen in het tweede kwartaal met 42% teruglopen vergeleken met Q2 2023. Ook van de Surface-hardware ziet Microsoft de verkopen teruglopen.

Microsoft meldt in zijn kwartaalrapport dat de omzet van de Devices-tak, verantwoordelijk voor Surface-computers, in het tweede kwartaal met 11% is teruggelopen. De omzet van deze tak is al langere tijd dalende. Er wordt gehoopt dat de komst van nieuwe AI-laptops de omzet zal doen toenemen. Hiervoor lanceerde Microsoft in samenwerking met Qualcomm het ‘Copilot+’-programma. De eerste Surface-laptops met Copilot+ zijn sinds juni beschikbaar, samen met AI-laptops van diverse andere Windows-fabrikanten.

Bij Xbox gaat het niet veel beter met de verkoop van hardware. Het aantal verkochte consoles daalde in het tweede kwartaal met 42%. Net als bij het Surface-team is het een daling die al langer aanhoudt. Dit heeft ook te maken met het feit dat er al geruime tijd geen nieuwe Xbox-console is verschenen. Sony’s PlayStation 5 is bovendien beduidend populairder bij gamers.

Toch komt er later dit jaar nog een Xbox Series X-versie zonder schijflezer. Ook zal de Series S binnenkort standaard in het wit verkrijgbaar zijn. De zwarte Series S met 512 GB en 1 TB opslag wordt geleidelijk aan uitgefaseerd.

Steeds meer omzet uit diensten

Hoewel Microsoft minder hardware verkoopt, ziet het tegelijkertijd een forse groei in de afname van diensten. In het tweede kwartaal nam de omzet van de clouddivisie met 19% toe tot 28,52 miljard dollar. Verder zag Microsoft de verkoop van Xbox-content met 61% toenemen. Dit heeft de softwaregigant hoofdzakelijk te danken aan de overname van Activision-Blizzard. Ook de focus op Xbox Game Pass, een abonnement voor Xbox-cloudgaming, draagt bij aan de omzetgroei. Zonder de overname bleef er nog een stijging van 3% over.

Windows-fabrikanten namen dit kwartaal meer licenties af voor hun computers. Ook wist Microsoft meer bedrijven en consumenten te overtuigen van een abonnement op Microsoft 365. De omzet hiervan steeg met respectievelijk 12% en 3%.

Gestegen nettowinst

Dankzij de stevige resultaten van de diverse Microsoft-diensten nam de algehele omzet met 15% toe tot 64,7 miljard dollar. Onder de streep steeg de nettowinst jaar-op-jaar met 10% tot 22 miljard dollar.

businesscloudmicrosoftsurfacexbox

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600