Nieuws

Intel ontslaat 15.000 werknemers

Intel
© iStock / JHVEPhoto
Intel heeft donderdag bekendgemaakt meer dan 15% van zijn werknemers te ontslaan. De chipmaker zegt in 2025 ongeveer 10 miljard dollar te willen besparen.

Hiervoor ontslaat Intel nu dus 15.000 werknemers, staat te lezen in een memo die het bedrijf donderdag aan werknemers verstuurde. De ontslaggolf volgt na tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal, maar ook de verwachtingen voor de komende kwartalen blijven somber. Dat heeft er volgens Intel-CEO Pat Gelsinger alles mee te maken dat de omzet niet is meegegroeid met de uitgaven en dat het Intel (nog) niet is gelukt “te profiteren van krachtige trends, zoals AI”.

Lagere omzet dankzij AI-pc’s

Gelsinger zegt dat Intel momenteel simpelweg te veel kosten maakt en de marges te laag zijn. Hierdoor is het bedrijf genoodzaakt op de rem te trappen, temeer omdat de vooruitzichten voor de tweede jaarhelft niet veel optimistischer zijn. Terwijl GPU-gigant Nvidia volop profiteert van AI, is de komst van kunstmatige intelligentie voorlopig voor Intel vooral een blok aan het been.

In het tweede kwartaal zag de chipmaker zijn omzet met 1% afnemen. Dat wijt het bedrijf onder meer aan zijn producten voor AI-pc’s, die minder in trek zijn dan verwacht, en de exclusieve AI-samenwerking van Qualcomm en Microsoft voor Windows 11 versterkt dat probleem.

Groei versterkte bureaucratie

De CEO wijst er ook op dat de omzet in 2020 ongeveer 24 miljard dollar hoger lag dan in 2023, terwijl het bedrijf vorig jaar 10% meer werknemers had. Tegelijkertijd zorgde de groei ervoor dat er veel langer over werd gedaan om belangrijke knopen door te hakken. Intel zegt dat de ontslaggolf ervoor moet zorgen dat het bedrijf minder bureaucratisch wordt.

Naast de aangekondigde ontslagen komt Intel met een vrijwillige vertrekregeling. Hoeveel werknemers daarvan gebruik kunnen maken en onder welke voorwaarden, heeft het bedrijf niet bekendgemaakt.

businessintel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen