Nieuws

MacBook Pro, Mac Mini en iMac met M4 komen nog dit jaar

MacBook Pro
© Unsplash
Apple geeft zijn MacBook Pro, Mac Mini en iMac dit najaar een M4-upgrade. Dit voorjaar kwam de techgigant al met nieuwe iPad Pro-modellen met M4-chips.

Apple brengt intussen (vrijwel) elk jaar nieuwe Apple Silicon-chips op de markt. Vlak voor de zomer was het de beurt aan de Apple Silicon M4, die als eerste plaatsnam in de iPad Pro-reeks. Bloomberg-journalist Mark Gurman zegt dat Apple die chipset later dit jaar ook wil toepassen in een MacBook Pro, Mac Mini en iMac. In 2025 wil de techgigant ook zijn MacBook Air, Mac Pro en Mac Studio op zijn M4-generatie overzetten.

Focus op snelheidsboost

Volgens Gurman ligt de focus bij de aanstaande M4-upgrades op de snelheidsboost die de chip kan bieden. Dat geldt zowel op het vlak van CPU- als NPU-prestaties. Dat laatste speelt ook een belangrijke rol in de toekomst van AI op macOS. Apple draait de AI-functies namelijk lokaal, wat betekent dat er rekenkracht voor nodig is, die in de vorm van een Neural Processing Unit komt. Een van de Mac-modellen krijgt volgens Gurman “drastischere aanpassingen”.

Welke dat is, laat de journalist vooralsnog in het midden, en dat geldt ook voor informatie over de aanpassing die in de pijplijn zit. Mogelijk gaat het om een veel dunnere MacBook Pro, waar eerder informatie over verscheen. De MacBook-maker heeft al eens laten weten de dunste en lichtste producten in de respectievelijke productcategorieën te willen introduceren. Dat deed het dit voorjaar al met zijn iPad Pro’s.

Dat Apple dit najaar met een nieuwe Mac Mini komt, is ook niet zo heel verrassend; de kleinste Mac werd twee jaar geleden voor het laatst geüpgraded met een M2-chipset. Toen kwam er ook een variant met de M2 Pro. Een versie met de M3-chipset is er nooit gekomen. Of Apple mogelijk ook een versie met een M4 Pro in de pijplijn heeft zitten, weet de Bloomberg-journalist nog niet te vertellen.

“Stay tuned”

Gurman sluit af door te zeggen dat we moeten “blijven kijken” om meer te weten te komen over de nieuwe Macs. Dat ‘blijven kijken’ duurt vermoedelijk nog wel enkele maanden: meestal komt Apple pas in oktober of november met nieuwe Mac-producten. Of de informatie juist is, zal nog moeten blijken. Het is goed mogelijk dat een deel van de informatie onjuist is. Dat zal de tijd dus moeten uitwijzen.

appleimacmacmac minimacbook pro

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen