Nieuws

uBlock Origin werkt straks niet meer op Google Chrome

Google Chrome logo
© Shutterstock / slyellow
Gebruikers van de uBlock Origin-adblocker op Google Chrome worden geadviseerd naar een andere adblocker over te stappen nu Chrome de ondersteuning voor Manifest V2 beëindigt.

uBlock Origin maakt momenteel gebruik van Chrome’s Manifest V2-protocol. Dat bepaalt het aantal acties dat extensies mogen uitvoeren op een website. Onder Manifest V2 is het voor extensies toegestaan om continu te draaien. Dat is op het nieuwe extensieplatform, Manifest V3, niet toegestaan. Google meldde eind mei dat “meer dan 85% van de actief onderhouden extensies” gebruikmaken van Manifest V3. Dat is echter niet het geval voor uBlock Origin.

De ontwikkelaar van de populaire uBlock Origin-advertentieblocker, Raymond Hill, schrijft op GitHub dat “uBlock Origin een Manifest V2-extensie is” (en blijft). Om die reden krijgen gebruikers van uBlock Origin momenteel een melding in Chrome dat de extensie wordt uitgeschakeld; eind 2024 moet de transitie naar Manifest V3 worden afgerond en voor die tijd wordt software die gebruikmaakt van Manifest V2 uitgeschakeld.

Google zegt gebruikers alternatieve extensies aan te bieden die wél gebruikmaken van het V3-extensieprotocol. Hill zegt dat uBlock Origin Lite een mogelijk alternatief is. Wel geldt daarvoor dat de extensie een stuk beperkter is dan de reguliere Origin-adblocker. Om aan het Manifest V3-protocol te voldoen, moest de ontwikkelaar zijn filterlijsten heel wat efficiënter maken. Dat betekent vermoedelijk ook dat de adblocker mogelijk iets minder uitgebreid en effectief is dan de bestaande Origin-adblocker.

Uitrol Chrome 127

Momenteel krijgen alleen gebruikers van Chrome 127 de melding over het uitschakelen van de adblocker te zien. Die Chrome-versie is momenteel beschikbaar in de Canary-, Dev- en Beta-kanalen van de webbrowser.

Gebruikers van de stabiele versie zien de melding nog niet verschijnen. Het zal ook nog wel enkele maanden duren voordat Google de extensies daadwerkelijk uitschakelt. In eerste instantie zal je de extensie nog terug kunnen activeren. Na verloop van tijd verdwijnt die optie echter ook, waardoor je genoodzaakt bent van adblocker te wisselen.

Bedrijven die Manifest V2-extensies gebruiken, kunnen uitstel krijgen van de deactivatie door de ExtensionManifestV2Availability-policy te activeren. Voor hen geldt dat de extensies pas in juni 2025 worden uitgeschakeld.

Alternatieven voor uBlock Origin

Chrome biedt momenteel diverse alternatieven voor uBlock Origin. Naast de Lite-versie, zijn ook Adblock Plus, Stands Adblocker en Ghostery al geschikt voor Manifest V3.

chromegooglegoogle chromeublock origin

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600