Nieuws

YouTube test reclame die je video niet onderbreekt

YouTube logo
© iStock / 5./15 WEST
YouTube is gestart met testen van picture-in-picture-reclame voor midroll-advertenties. Met die PiP-reclame kan je video's blijven kijken terwijl de reclame afspeelt.

Momenteel worden YouTube-video’s nog één of meerdere keren onderbroken voor het afspelen van reclames. Midroll-reclames zorgen voor extra advertentie-inkomsten voor creators. Tegelijk zorgt dat type reclame er ook voor dat steeds meer mensen een adblocker gebruiken op YouTube en juist dat lijkt het videoplatform te willen voorkomen met zijn nieuwe picture-in-picture-reclame.

Picture-in-picture-reclame

De naam suggereert namelijk dat de YouTube-video zich blijft afspelen wanneer de PiP-reclame wordt getoond. Hoe dat precies zal werken, laat de Google-dochter nog in het midden. Eén van de mogelijkheden is dat de originele video wordt verkleind om de advertentie te weergeven. Anderzijds zou YouTube de advertentie in het klein kunnen tonen, zodat er meer ruimte overblijft voor de video.

YouTube benadrukt dat de nieuwe advertentievorm creators helpt om hun kijkers een “minder storende kijkervaring” te bieden. Daarmee lijkt het platform te bevestigen dat video’s dankzij de PiP-reclame minder vaak of niet onderbroken hoeven te worden. Het is wel aan de creators zelf om de nieuwe vorm van reclame te activeren. Of dat ook impact heeft op de inkomsten die men uit de reclame haalt, omdat zulke advertenties mogelijk iets minder waardevol zijn, blijkt niet uit de supportdocumentatie.

Race tegen adblockers

Voor YouTube wordt de PiP-reclame gezien als een volgende stap in de strijd tegen adblockers. Door de advertenties iets minder storend te maken, hoopt het platform gebruikers mogelijk te verleiden hun adblocker uit te schakelen. In de basis zullen echter vooral mobiele gebruikers hiervan profiteren: op telefoons is het immers heel wat lastiger om een adblocker te installeren. Veel gebruikers moeten dan ook gewoon de reclame uitzitten, wat in sommige gevallen, als ze elke paar minuten verschijnen, bepaald geen pretje is.

Reclame in picture-in-picture-modus is overigens niet de enige manier waarop YouTube het gebruik van adblockers wil verminderen. Recent kondigde het platform al aan advertenties in video’s te gaan injecteren. Ze maken hierdoor deel uit van de video, waardoor het een heel stuk lastiger wordt voor adblockers om ze te verwijderen. De eerste effecten hiervan kregen we vorige week mogelijk al te zien. Toen klaagden diverse adblockgebruikers over zwarte schermen die ze te zien kregen voor de start van een video.

Het duurt mogelijk nog wel even voordat de PiP-reclame wijdverspreid verschijnt op YouTube. Zoals gezegd moeten creators dat eerst zelf activeren. Bovendien ziet momenteel slechts een klein deel van alle creators de optie verschijnen.

Uitgelicht artikel YouTube logo Apple, Nvidia en Anthropic trainen AI op YouTube-filmpjes
adblockergoogleyoutube

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen