Nieuws

Airbnb gaat inzetten op “co-hosting” en langere verblijfsduur

Airbnb
Heb je een extra pand, maar geen tijd om het te verhuren via Airbnb? Daar wil het bedrijf binnenkort een mouw aan passen.

Airbnb verkeert in zwaar weer. Tijdens de presentatie van de resultaten voor Q2 2024, moest vastgesteld worden dat de winst zowaar 15% gedaald was ten opzichte van vorig jaar. De omzet van het bedrijf steeg daarentegen wel met 11%, naar 2,75 miljard dollar. Om het hoofd te bieden aan de huidige uitdagingen, wil het bedrijf de activiteiten gaan uitbreiden.

Op zoek naar meer panden

Daarvoor wil het platform eerst en vooral “co-hosting” mogelijk maken, zodat het meer panden kan aanbieden via het platform. Wereldwijd heeft Airbnb zo’n 8 miljoen panden waar je een overnachting kan boeken, maar dat moeten er in de toekomst nog veel meer zijn. Dat hoopt het voor elkaar te krijgen door twee groepen met elkaar in verbinding te stellen: mensen die een eigendom hebben, maar geen tijd om het te verhuren; en mensen die geen eigendom hebben, maar wel tijd om alles voor Airbnb te regelen.

Dat moet voor meer panden op het platform zorgen, waardoor de omzet opnieuw moet stijgen. Later dit jaar zou het bedrijf al willen beginnen met “co-hosted” appartementen en vakantiehuizen aan te bieden.

Experiences keren terug

Daarnaast plant het bedrijf ook een herlancering van hun “experiences”. Eerder probeerde Airbnb al iets gelijkaardig uit: logés kunnen met de functie allerlei ervaringen in de buurt boeken. Het gaat dan bijvoorbeeld om gegidste tours, uitstapjes en andere activiteiten. Vorig jaar werd dat project nog stopgezet zodat er meer op de core business gefocust kon worden: het verhuren van verblijfplaatsen voor verblijf van korte duur.

Nu pikt Airbnb de draad weer op, net om die korte verblijven wat meer vorm te geven. Daarvoor baseert het zich ook op eerdere mislukkingen: die hebben geleerd dat die “experiences” betaalbaar moeten blijven. Bovendien wil het bedrijf ook exclusieve ervaringen aanbieden, die je dus via geen enkel ander platform kan krijgen. Op termijn moet dat gebruikers aansporen om niet alleen voor korte verblijven, maar ook voor lange verblijven aan Airbnb te denken. Dat zal je ook zien aan een aanbod “in-house-ervaringen”. Eerder deze maand berichtte Bloomberg nog dat het bedrijf met koks zou willen werken, en dat het mogelijk ook massages en opruimdiensten wil aanbieden voor tijdens het verblijf.

Of dat voldoende is om een omkering in te zetten, is maar de vraag. Verschillende steden zien Airbnb’s niet graag. Huizen komen daardoor namelijk op de vakantiemarkt terecht, terwijl er bij de lokale bevolking eigenlijk al teveel vraag is. Dat stuwt de huizenprijzen de hoogte in, en is voor veel steden een reden om in te grijpen. Eerder besliste Barcelona al dat nieuwe Airbnb’s of andere vakantie-appartementen niet meer welkom zijn, en dat ze naar naar de toekomst toe allemaal moeten verdwijnen.

Uitgelicht artikel barcelona uitzicht Barcelona zegt “adiós” tegen Airbnb: verdwijnt tegen 2028
airbnbontspanningvakantie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600