Nieuws

Disney+ verhoogt prijs en treedt op tegen wachtwoorddelen

Disney +
© Robert Way / iStock
Disney treedt in de VS op tegen accountdelen én verhoogt de prijzen. Wellicht steekt dat beleid ook de oceaan over.

Het aanbod aan streamingdiensten is ondertussen bijzonder groot, en de onderlinge concurrentie dus ook. Netflix was de eerste streamingdienst die met een verbod op accountdelen kwam, en de jaarcijfers lieten zien dat dat geen slechte ingreep was. Nadat het voor eerst winst uit streaming haalt, besluit Disney om voor eenzelfde aanpak te gaan: binnenkort zal je ook je Disney+-account niet zomaar kunnen delen met vrienden en familie.

Disney+-huishoudens

Dat is wat Disney-CEO Bob Iger zei tijdens een presentatie van de kwartaalcijfers. Volgens de topman zou het verbod op accountdelen vanaf september in werking treden. Wel is er niets geweten over de technische details en de manier waarop Disney dit wil gaan doen. In alle waarschijnlijkheid gaat het voor eenzelfde aanpak als Netflix: daar kijken ze eerst en vooral naar het IP-adres om te bepalen of je mag meekijken of niet.

Dat is heel simpel: iedereen die op hetzelfde adres woont, heeft normaal gezien ook grotendeels hetzelfde IP-adres: enkel het allerlaatste cijfertje is anders. Aan de hand daarvan kan Disney zien of gebruikers zich wel in hetzelfde huishouden bevinden. Er zou, in navolging van Netflix, ook een mogelijkheid komen om te betalen voor een plek in het huishouden. Ook daarvan is nog niet duidelijk hoeveel dat moet gaan kosten. Concurrent Netflix rekent in België en Nederland een toeslag van 3,99 euro aan, en de kans is groot dat Disney dat voorbeeld volgt.

Een vraag die op dit moment belangrijker is, wanneer dat verbod precies naar de Lage Landen komt. Toen Netflix een verbod introduceerde, gold dat aanvankelijk alleen voor gebruikers in de VS. Disney noemt steevast bedragen in dollars, maar niet in euro: het is dus goed mogelijk dat Belgische en Nederlandse gebruikers hun account iets langer kunnen delen. Tegelijkertijd spreekt Iger wel over “alle gebruikers” wanneer hij het over het verbod heeft. Afwachten is dus de boodschap.

Ook hogere prijzen

Disney gaat niet alleen optreden tegen accountdelen om meer geld te verdienen, maar zal ook meer geld gaan vragen. In de VS kost Disney+ nu $7,99 of $13,99 afhankelijk van of je kijkt met reclame of niet. Daar zou twee dollar bijkomen, waardoor de prijzen op $9,99 en $15,99 komen te liggen. Of die prijsverhoging ook hier doorgevoerd wordt is nog onzeker, maar Amerikaanse prijzen zijn wel steeds een goede indicator voor wat er hier staat te gebeuren.

Hier kost een abonnement vooralsnog €10,99 per maand, en heb je de optie voor een goedkoper abonnement met reclame nog niet. Dat zou binnenkort kunnen veranderen, en we zouden er niet van schrikken als Disney de prijzen dan ook meteen optrekt.

Uitgelicht artikel Disney plus Disney haalt voor het eerst winst uit streaming
disney+ontspanningstreaming

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen