Nieuws

Tienduizenden Chrome-extensies stoppen mogelijk met werken door Manifest V3

Google Chrome logo
© Shutterstock / slyellow
Tienduizenden Chrome-extensies voldoen nog niet aan de nieuwe eisen van Googles Manifest V3. Zodra dat volledig wordt ingevoerd, zullen deze extensies niet meer werken.

Google vervangt binnenkort zijn oude Manifest V2-regels voor webextensies door het nieuwe Manifest V3. Dat houdt in dat alle extensies die voor Chromium geschikt zijn, op tijd moeten voldoen aan de nieuwe beveiligings- en prestatievereisten. Tot nu toe is 58,32 procent van de Chrome-extensies aangepast. De overige extensies zouden in theorie gewoon stoppen met werken.  

Hoewel Google zijn nieuwe regels wil doorduwen, blijkt uit een onderzoek van Chrome-Stats dat er tienduizenden extensies nog niet aan de Manifest V3-vereisten voldoen. Van zodra Manifest V2 wordt uitgefaseerd, zullen die extensies niet meer werken op Chromium-browsers zoals Google Chrome, Microsoft Edge, Brave, Vivaldi en Opera.  

Ook uBlock Origin is getroffen

Volgens het onderzoek zijn er in totaal meer dan 132.000 extensies voor Chromium-browsers. Hiervan zijn er meer dan 55.000 nog niet compatibel met Manifest V3. Dat geldt bijvoorbeeld voor de populaire adblocker uBlock Origin. Wanneer Google definitief overschakelt, zal die dus niet meer functioneren.

Google heeft ontwikkelaars opgeroepen om vóór juni van dit jaar over te stappen naar Manifest V3. Hoewel er nog geen definitieve einddatum is voor Manifest V2, heeft de zoekreus aangegeven al begonnen te zijn met de uitfasering.

Controverse rond API-transitie

De introductie van Manifest V3 heeft eerder al tot controverse geleid bij ontwikkelaars en gebruikers. Vooral de overstap van de webRequest API naar de declarativeNetRequest-API heeft vragen opgeroepen. Die verandering beperkt de mogelijkheid om webverzoeken direct aan te passen, wat vooral negatieve gevolgen heeft voor de werking van adblockers en privacy-tools. Critici wijzen op Googles belang bij onlineadvertenties, terwijl de techgigant zelf aangeeft dat de nieuwe regels de beveiliging van Chrome net zouden verbeteren.

Firefox als alternatief Gebruikers die alle functies van extensies, zoals adblockers, willen behouden, kunnen overstappen naar Mozilla’s Firefox, dat niet op Chromium is gebaseerd. Mozilla heeft aangekondigd compatibiliteit met Manifest V3 te integreren, maar zal de webRequest API behouden.

Uitgelicht artikel Google Chrome Google zou microtransacties in Chrome willen integreren
Beveiligingextensiesgoogle chrome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen