Nieuws

‘Apple rekent tot 20 euro voor zijn premium AI-functies’

Apple iPhone
© Unsplash / Thai Nguyen
Apple Intelligence komt weliswaar pas net van de grond, maar Apple denkt alvast aan manieren om je er een maandelijks abonnement voor te laten afnemen.

Later dit jaar zal Apple zijn eerste AI-functies voor iPhones, iPads en Macs uitrollen. Dit gebeurt pas na de release van de iPhone 16-serie, vermoedelijk bij de release van iOS en iPadOS 18.1. De AI maakt het gebruik van Apples besturingssystemen nog net iets aangenamer, bijvoorbeeld door e-mails en meldingen te prioriteren en spraakberichten voor je te transcriberen. Het ontwikkelen en draaiende houden van dergelijke AI-systemen is echter een kostbare bezigheid. Apple lijkt inmiddels ook op zoek naar manieren om te profiteren van AI, meldt marktonderzoeker Counterpoint.

Concreet lijkt Apple van plan geld te vragen voor “premium Apple Intelligence-functies”. Voor de basisfuncties van het AI-systeem hoef je dus niet te betalen. Vermoedelijk zijn dat de functies die al tijdens de WWDC in juni zijn aangekondigd. Naar verluidt wordt er binnen Apple gesproken over een abonnement dat 10 tot 20 dollar per maand kost. Counterpoint suggereert dat de AI-functies mogelijk worden gekoppeld aan het bestaande Apple One-abonnement. Om gebruik te kunnen maken van de premiumfuncties, moet je dan een extra AI-pakket afnemen.

Apple zou niet de eerste partij zijn die met een AI-abonnement komt. Alle AI-giganten – Google, Microsoft en OpenAI – bieden inmiddels een abonnement aan voor hun AI. Google introduceerde hiervoor een One Premium AI-abonnement, dat 21,99 euro per maand kost. Naast alle AI-functies, krijgen abonnees daarmee ook alle voordelen van het reguliere One Premium-abonnement.

Verkoophit dankzij AI

Counterpoint stelt dat de verwachtingen bij Apple voor de iPhone 16-serie hooggespannen zijn. De komst van AI moet consumenten over de streep trekken om een nieuwe iPhone 16 te kopen. Bloomberg meldde eerder dat Apple verwacht in 2024 90 miljoen exemplaren van de iPhone 16-serie te verschepen, een groei van ongeveer 10% ten opzichte van zijn voorgangers.

Consumenten die gebruik willen maken van Apple’s AI hebben geen andere keuze dan over te stappen op een iPhone 16. Tenzij je een iPhone 15 Pro of Pro Max hebt, krijgt je iPhone geen AI-ondersteuning. Dat geldt dus ook voor de 15 en 15 Plus, evenals de oudere iPhone 14 Pro en Pro Max. Dat deze toestellen geen AI-ondersteuning krijgen, komt doordat ze te weinig RAM bevatten. AI vereist minstens 8 GB RAM, en de genoemde toestellen hebben ‘slechts’ 6 GB RAM. Daarnaast werken ze ook nog met oudere Bionic-chips.

aiappleApple Intelligencemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen