Nieuws

Eerste BIOS-updates voor Intel-chips met bug zijn beschikbaar

Intel processor
© Andrey Matveev
De eerste Z790-moederborden zien nu bètaversies verschijnen van cruciale BIOS-updates. Die moeten ervoor zorgen dat Intel-chips niet stukgaan.

Intel blijkt de afgelopen jaren wat problemen gehad te hebben met computerchips. Chips van de dertiende en veertiende generatie gaan stuk na een tijd, vooral in systemen waar de chips intensief werk verrichten. De oorzaak is een bug in de microcode van Intel, waardoor de processors meer spanning aannemen dan ze eigenlijk aankunnen.

Het resultaat van de bug kan je waarschijnlijk al raden: de computerchips gaan stuk, en zorgen er nadien voor dat pc’s vaak crashen. Het duurde bijzonder lang vooraleer Intel dit probleem erkende. Inmiddels biedt het merk al een verlengde garantieperiode voor wie een chip met het nummer 13 of 14 in de naam heeft. Als er iets fout gaat met de processor, geniet je dus van een langere periode om de chip terug te sturen naar Intel.

Uitgelicht artikel Intel CPU 13 gen Waarom je best even wacht met een nieuwe Intel-chip in huis te halen

BIOS-update vereist

Omdat het probleem in de microcode zit, kan Intel het niet met een normale software-update oplossen. Het probleem kan alleen opgelost worden door middel van een BIOS-update, en dat kan niet automatisch. Gebruikers moeten daarvoor zelf in het oog houden wanneer er een update beschikbaar komt en moeten die nadien ook zelf installeren. De eerste updates voor moederborden van ASUS en MSI zijn inmiddels binnen. Het gaat om bèta-updates die mogelijk nog niet helemaal op punt staan, maar toch wordt aangeraden om die zo snel mogelijk te installeren.

In de nieuwe BIOS-update zitten namelijk nieuwe instellingen, waarvan Intel denkt dat ze veilig zijn voor de CPU. Gevreesd werd dat de update voor een prestatievermindering zou zorgen, maar dat effect lijkt eerder beperkt. De Amerikaanse pc-bouwer Falcon Northwest laat alvast weten dat de performantie “still good” is. De update zal dus voorkomen dat je processor vroegtijdig stukgaat, maar zal de chip niet herstellen als die al stuk is.

De BIOS-updates zijn terug te vinden op de website van de fabrikanten. Bij MSI zijn ze te downloaden op de supportpagina voor de moederborden. ASUS biedt de downloads aan op hun forum, waar je voor meerdere moederborden een fix kan vinden. De updates zijn allemaal voor moederborden met een Z790-chipset. Wie een ander moederbord heeft, houdt best de website van de fabrikant in het oog tot daar iets verandert.

bioshardwareintelmoederbordprocessorsupdate

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen