Nieuws

Eerstvolgende iPhone SE krijgt wél Apple Intelligence

iPhone SE 4
© Jon Prosser
Apple-kenner Mark Gurman claimt dat de vierde generatie iPhone SE uitgerust wordt met Apple Intelligence. Dat toestel moet ergens begin 2025 verschijnen.

Gurman wist eerder al te onthullen dat de iPhone SE 4 ergens in 2025 zal verschijnen. Het is ook bekend dat het toestel een vergelijkbaar design krijgt als de iPhone 16-serie, volgens een recent gelekte render. Vast staat in ieder geval dat de Touch ID-knop van de iPhone SE 3 verdwijnt, waardoor de telefoon er een stuk moderner zal uitzien. Deze transitie gaat volgens Gurman gepaard met de introductie van Apple Intelligence. “Je kunt er ook op rekenen dat het Apple Intelligence zal hebben,” aldus de Bloomberg-journalist.

Gelekte specificaties iPhone SE

De iPhone SE 4 is daarmee, naast de iPhone 15 Pro (Max) en de 16-serie, een van de eerste iPhones met het AI-systeem. Dat maakt het des te zuurder voor degenen die net een iPhone 15 of 15 Plus hebben aangeschaft, maar geen AI krijgen. Deze smartphones hebben daarvoor te weinig RAM: 6 GB in plaats van de vereiste 8 GB.

Naast AI krijgt de SE naar verluidt een 6,1-inch-oledscherm, inclusief de bekende Apple-notch, één 48MP-camera en de behuizing van de iPhone 14 of 16. Welke chipset de iPhone SE 4 precies krijgt en wat de specificaties zijn van het genoemde oledscherm, blijft nog even gissen. Dat geldt ook voor het prijskaartje van het toestel. Apple heeft zijn SE-modellen de laatste jaren telkens iets duurder gemaakt, en vermoedelijk zal dat ook ditmaal gebeuren.

Uitgelicht artikel iPhone SE 4 iPhone SE 4 gaat eruitzien als een basic iPhone 16

Actieknop voor alle iPhones

De Bloomberg-journalist meldt verder in zijn PowerOn-nieuwsbrief dat de iPhone 16-serie, zoals verwacht, zal bestaan uit vier modellen: de iPhone 16, 16 Plus, 16 Pro en 16 Pro Max. De twee laatstgenoemde modellen krijgen dit jaar een extra cameraknop, waarmee je gemakkelijker foto’s kunt maken. Die knop ontbreekt echter op de goedkopere iPhone 16 en 16 Plus. Voor deze twee modellen komt Apple dan wel weer met de actieknop. Hiermee kun je een zelf te bepalen actie uitvoeren door de knop in te drukken.

Naast de cameraknop, krijgen de Pro-varianten dit jaar iets grotere schermen: 6,3 inch voor de reguliere Pro (van 6,1 inch), terwijl de Pro Max van 6,7 naar 6,9 inch opschuift.

Dunste Apple-telefoon ooit

Hoewel de iPhone 16-serie nog moet verschijnen, werkt Apple op de achtergrond al volop aan de 17-serie. Gurman weet daar nu ook iets meer over te vertellen. Het lijkt er namelijk op dat het Plus-model gaat verdwijnen. Dit model zat tussen de instap-iPhone en de Pro-modellen en had, net als de Pro Max, een iets groter scherm.

Er lijkt echter onvoldoende vraag naar zo’n iPhone te zijn, zegt Gurman. Om die reden wil Apple volgend jaar iets heel nieuws uitproberen: een Air-telefoon. Het ‘Air’-concept kennen we al van de MacBook, maar het zal volgend jaar ook op iPhones worden toegepast. Vermoedelijk gaat het om de dunste iPhone in de serie, die qua uiterlijk zal verschillen van de andere iPhone 17-modellen, aldus Gurman.

appleiphoneiphone semobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen