Nieuws

Microsoft sluit deur voor Windows 11-installatie zonder TPM

Windows 11-logo
© Microsoft
Lang was het mogelijk om Windows 11 via een omweg te installeren op pc's zonder TPM 2.0. In een recente Windows 11 Insider Preview-update is die mogelijkheid weggenomen.

Wil je Windows 11 op je computer installeren? Controleer dan eerst of er een TPM 2.0-chip aanwezig is. Deze beveiligingschip is noodzakelijk om de nieuwste versie van Windows te installeren of om te upgraden vanaf Windows 10. Hierdoor raakten veel gebruikers van Windows 10 in de knel. Veel oude pc’s beschikken namelijk niet over die chip. Intel voegde TPM 2.0 bijvoorbeeld pas in 2017 – vanaf de achtstegeneratiechips – toe aan zijn laptopprocessoren. Voor gebruikers die alsnog de overstap willen maken, zijn er intussen diverse achterdeurtjes gevonden. Vanaf Insider Preview-versie 27686 heeft Microsoft één van die deurtjes echter gedicht, ontdekte X-gebruiker Bob Poney.

Eerste TPM-achterdeur afgebroken

Poney meldt via X dat het hem niet lukt om de Insider Build, die beschikbaar is in Microsofts Canary-kanaal voor Windows 11, op zijn pc zonder TPM te installeren. Om updates te installeren moet de X-gebruiker het /product server-commando gebruiken, maar dat lijkt er niet toe te leiden dat de TPM-vereiste wordt opgeheven. Hierdoor lukt het niet meer om updates in het Insider Preview-kanaal te installeren, schrijft Bob Poney.

Voorlopig treft de wijziging enkel het Insider Preview-kanaal, en specifiek versie 27686. Of het gaat om een bedoelde of ongeplande blokkade van het TPM-achterdeurtje, is niet bekend. De gebruiker zegt dat de aanstaande Feature Update van Windows 11, versie 24H2, nog wel via de omweg geïnstalleerd kan worden. Die update bevindt zich vooralsnog in Microsofts bètakanaal, maar moet later dit jaar voor alle Windows-pc’s worden uitgebracht.

Microsoft bracht zelf een omweg uit

Microsoft kwam in 2021 overigens zelf ook met een omweg om Windows 11 te installeren op pc’s zonder TPM 2.0. Hiervoor moeten gebruikers de registerinstellingen aanpassen. Tegelijkertijd wees de softwaregigant gebruikers erop dat hun pc eigenlijk minimaal over TPM 2.0 moest beschikken. Dankzij de aangepaste registerinstellingen werd de controle op de aanwezigheid van TPM 2.0 uitgeschakeld en werd de Windows-versie alsnog geïnstalleerd, ondanks de waarschuwing.

Dat Microsoft tegenwoordig TPM 2.0 vereist voor Windows, heeft te maken met de beveiliging van het besturingssysteem. De Trusted Platform Module wordt onder meer ingezet voor BitLocker-encryptie van persoonlijke data, waarbij de TPM-chip wordt gebruikt om cryptografische sleutels op te slaan. Hierdoor zijn de cryptografische sleutels afgezonderd van andere systeemdata en apps die deze sleutels proberen te kraken.

Uitgelicht artikel Microsoft Windows 11 Microsoft schrapt FAT32-partitielimiet in Windows 11

Voor gebruikers met een oude pc is TPM 2.0 vooral een hoofdpijndossier. Als ze niet upgraden naar Windows 11 of een nieuwe pc aanschaffen, blijven ze na 14 oktober 2025 achter met een computer die geen beveiligingsupdates meer krijgt en kwetsbaar is voor beveiligingslekken.

microsofttpmWindowswindows 10windows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen