Nieuws

Google kan een kapotte Pixel Watch 3 niet repareren

Pixel Watch 3
© Google
Gaat je Pixel Watch 3 kapot? Dan heb je pech. Google zegt de smartwatches niet te kunnen (of willen) repareren.

Bij de eerste generatie Pixel Watch bleek al hoe gevoelig het gebogen glas van de smartwatch is. Stoot je de smartwatch met enige kracht tegen iets aan, dan is de kans vrij groot dat er een barst ontstaat. Google heeft het gebruikte glas de laatste jaren enigszins aangepast om dat risico te verkleinen, maar het blijft niet ondenkbaar dat het glas kan breken. Mocht dat ooit gebeuren, dan kun je ook met de Pixel Watch 3 linea recta naar de winkel voor een nieuwe, zo laat Google weten.

Geen reparatiemogelijkheden

Net als bij de Pixel Watch en Watch 2 is het niet mogelijk om het scherm of andere onderdelen van de Pixel Watch 3 te vervangen. Vraag je het ondersteuningsteam van Google om de smartwatch te repareren, dan bieden ze je meteen een vervangend exemplaar aan. Dat geldt ook als er iets is dat onder de fabrieksgarantie valt: je krijgt dan simpelweg een geheel nieuwe Pixel Watch.

Hoewel dat voor een garantieaanvraag niet zo’n probleem is, is het een ander verhaal wanneer je de smartwatch zelf wilt laten repareren. In plaats van de kosten voor een schermreparatie, rekent Google je ineens een volledig nieuw horloge aan. Bovendien is dit niet bepaald duurzaam. Terwijl allerlei techgiganten zich inzetten voor makkelijk te repareren technologie, kiest Google voor het tegenovergestelde.

Wat Google doet met de smartwatches die het terugkrijgt? Daar zegt het niets over, maar aangezien de smartwatches niet gerepareerd kunnen worden, lijkt de kans klein dat Google de klokjes kan herstellen om ze (goedkoper) te verkopen.

Pixel Watch-ontwerpkeuzes

Waarom de Pixel Watch 3 zo lastig te repareren is, laat zich wel raden: het scherm. Vermoedelijk is de kans groot dat het scherm breekt bij reparatie, waardoor Google zich er liever niet aan waagt. Intern is het niet veel beter, zoals bij menig smartwatch: onderdelen zijn op elkaar gestapeld en moeilijker te verwijderen. Bovendien is de batterij zowat het enige (of zelfs het enige) dat vervangen kan worden.

Hopelijk komt Google volgend jaar met een ander ontwerp voor de Pixel Watch-serie, waardoor het een stuk makkelijker wordt om de klokjes te repareren. Bovendien zouden ze met een vlak scherm, om maar iets te noemen, de smartwatch minder kwetsbaar kunnen maken voor schade tijdens het dragen.

googleGoogle Pixel Watch 3pixel watch 3smartwatchwearable

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen