Nieuws

Google installeert zijn apps op nieuwe Windows-laptops

HP laptop Google-apps
© Unsplash
Als je binnenkort een nieuwe HP-laptop koopt, is de kans groot dat je daar meteen Google-apps op aantreft. Google zegt dat er op termijn meer Windows-pc's met Google-apps verschijnen.

Laptopfabrikanten zoals HP leveren graag extra ‘bloatware’ mee op hun Windows-pc’s. Niet om de gebruiker te pesten, maar omdat de apps nu eenmaal geld opleveren. Ontwikkelaars die hun apps willen laten pre-installeren op Windows, moeten hiervoor namelijk diep in de buidel tasten. Meestal zijn het ontwikkelaars van antivirusprogramma’s die graag voor zo’n bloatware-plekje betalen, maar ook Google zoekt nu de Windows-consument op door met HP samen te werken.

Nieuwe HP-laptops worden namelijk geleverd met de Google Essentials-desktopapp. Via deze app krijgen gebruikers toegang tot Google-apps zoals Drive, Messages, Photos en Sheets. Deze hoeven niet apart geïnstalleerd te worden: alle beschikbare functies zijn in de Essentials-app geïntegreerd. Zo is het binnenkort mogelijk om via Messages RCS-berichten te versturen en om foto’s en video’s te bekijken in de Photos-sectie, zonder Essentials te verlaten. Een volledige lijst van apps die beschikbaar zijn via de desktopapp, is nog niet bekendgemaakt.

Speel je graag een potje Clash of Clans of een andere populaire game uit de Google Play Store? Deze kun je voortaan rechtstreeks vanuit de Windows-app downloaden. Google integreerde namelijk zijn Play Games-sectie in de applicatie. Play Games wordt eveneens geïntegreerd in HP’s Omen Gaming Hub. Net als op Android worden alle gamegegevens opgeslagen op de servers van Google, zodat je naadloos kunt schakelen tussen je Android-telefoon en Windows-pc.

Makkelijk te verwijderen

Volgens Google zal HP de Essentials-app meeleveren op onder andere Envy-, Pavilion- en Omen-pc’s. Zoals met alle extra apps die fabrikanten zoals HP meeleveren, kan je de Essentials-app van Google volledig verwijderen als je deze liever niet gebruikt. Het is ook mogelijk om delen van de applicatie te verwijderen.

Vooralsnog is de Essentials-app alleen beschikbaar voor gebruikers met een HP Windows-pc. Klanten die net een nieuwe laptop of pc aanschaffen, krijgen ook een proefabonnement van twee maanden op Google One. Met dat abonnement krijg je onder andere extra opslag in Drive en aanvullende bewerkingsopties in Photos. Google zegt dat het de Essentials-app later op meer Windows-laptops en -desktops beschikbaar wil maken, maar noemt geen specifieke tijdlijn waarbinnen dit zal gebeuren.

bloatwaregooglehplaptopsWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen