Nieuws

CEO’s Meta en Spotify: “Europa houdt groei tegen”

Meta
© Unsplash / Mariia Shalabaieva
Mark Zuckerberg (Meta) en Daniel Ek (Spotify) hebben hun pijlen op de Europese wetgevers gericht. De tech-CEO's vinden dat de EU groei tegenhoudt door "verstikkende en inconsistente" regelgeving.

“In plaats van heldere regels die informeren en een gids bieden voor hoe bedrijven zaken kunnen doen in Europa, botst onze industrie op overlappende regelgeving en inconsistente richtlijnen over hoe ze daaraan tegemoet moet komen”, zeggen Ek en Zuckerberg in een opiniestuk van The Economist. Ze hebben het vooral over de regulering van artificiële intelligentie. “Zonder urgente actie zal Europa deze eenmalige opportuniteit missen”, klinkt het.

De techgoeroes focussen op de sterke opkomst van AI, en nog specifieker: opensource-AI zoals het Llama-taalmodel van Meta, dat publiek verspreid wordt via licenties. Europa lijkt alvast wel een interessante markt voor Meta, omdat er een hoop opensource-ontwikkelaars zijn die van zulke taalmodellen gebruik willen maken. Maar, volgens de techmiljardairs wordt de ontwikkeling en uitrol van AI gehinderd door onregelmatigheden, onder meer in de General Data Protection Regulation (GDPR).

Europa stelt privacy voorop

Meta is misnoegd dat Europa voorlopig geen groen licht geeft voor het laten trainen van taalmodellen op inhoud die Facebook- en Instagram-gebruikers posten. “Zulk uitstel heeft als gevolg dat de meest krachtige AI-modellen geen complete weerspiegeling zijn van alle kennis, culturen en talen in Europa. Inwoners kunnen zo ook niet genieten van de nieuwste mogelijkheden en producten”, stellen Zuckerberg en Ek.

Er kwam al tegenkanting op die kritiek, zoals bij de Oostenrijkse non-profitorganisatie Noyb. Zij stellen dat Meta overdrijft door het als een collectieve straf te zien voor de Europese burgers. “Meta zou wel AI-technologie kunnen uitrollen in Europa, als ze de mensen op een deftige manier zouden vragen akkoord te gaan voor het gebruik van data”, luidt het.

Hoewel de opinie van Meta wellicht wat overdreven is, blijft het wel zo dat Europa achterophinkt als het over innovatie gaat. Spotify, dat momenteel zo’n 68 miljard dollar waard is, blijft een uitzondering. De allergrootste techbedrijven bevinden zich bijna uitsluitend in de VS en Azië.

Uitgelicht artikel Meta “Google en Meta gebruikten achterpoortje om tieners reclame te tonen”
aieugdprmetaspotify

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen