Nieuws

Combinatie van 4 tekens in iOS doet iPhone crashen

iOS 18 startscherm
© Unsplash / David Grandmougin
Er is een vreemde bug opgedoken in iOS die je iPhone kan doen crashen. Dat gebeurt wanneer je vier specifieke karakters na elkaar typt: “”::.

De bug werd ontdekt door een programmeur op Mastodon, zo weet TechCrunch. Het euvel doet zich voor wanneer je de tekenreeks “”:: ingeeft in de Spotlight Search of Appbibliotheek op je iPhone. Vaak volstaat het al om de drie tekens “”: te typen, om je toestel te doen crashen.

9to5Mac heeft een reeks tests uitgevoerd om verschillende versies van iOS, om te kijken hoe wijdverspreid de bug precies is. De tekens ingeven in de laatste versie van iOS 17 doet het Springboard crashen. Dat is de interface voor het startscherm van je iPhone. Dat leidt op zijn beurt tot een soft reboot, waarbij je startscherm opnieuw geladen wordt, zonder dat de telefoon volledig herstart.

Voor iOS 18 en iOS 18.1 zou de impact van het probleem alvast veel kleiner zijn. Spotlight Search zou dan wel even blijven hangen, maar het Springboard crasht dan niet.

Niet problematisch, wel vervelend

Het probleem zou zich alleen voordoen wanneer je in de Spotlight Search typt vanuit je startscherm of in de zoekbalk van de Appbibliotheek. Elders blijft iOS gespaard van de bug.

Volgens security-experts is het probleem vooral erg vervelend, maar is er geen echt beveiligingsrisico. Er zijn geen aanwijzingen dat iemand vanop afstand de bug zou kunnen misbruiken om iOS binnen te komen. Het euvel kan alleen lokaal getriggerd worden door de eigenaar van het toestel, door de karakters manueel in te tikken. Dat maakt de bug veel minder problematisch dan de ‘Effective Power’-bug uit 2015, bijvoorbeeld. Die kon je iPhone doen crashen bij het onvangen van een specifiek bericht.

Apple heeft nog niet officieel gecommuniceerd over de kwestie. Toch kunnen we er wellicht op vertrouwen dat het probleem snel aangepakt wordt, aangezien Apple dat soort issues graag zo snel mogelijk van de baan heeft. Al bij al blijft het natuurlijk erg onwaarschijnlijk dat iemand per ongeluk de tekencombinatie “”:: intoetst.

Uitgelicht artikel Apple iPhone 17 Slim Apple laat je binnenkort de App Store verwijderen van je iPhone
appleiosiphonemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen