Nieuws

Telegram-oprichter Pavel Durov verdacht van georganiseerde misdaad

Telegram
© iStock / Olga Ihnatsyeva
Pavel Durov, de oprichter en CEO van berichtendienst Telegram, is in Frankrijk verhoord in een onderzoek naar mogelijke betrokkenheid bij georganiseerde misdaad.

De 39-jarige miljardair werd zaterdagavond gearresteerd nabij Parijs. Het Franse Openbaar Ministerie heeft Durov aangeklaagd voor 12 strafbare feiten. Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan ‘het faciliteren van illegale activiteiten door een georganiseerde bende via Telegram’, evenals van het bezit en verspreiding van beelden van kindermisbruik, drugsdelicten, fraude en het witwassen van crimineel geld.

Durov werd zaterdagavond opgepakt op de luchthaven Le Bourget, ten noorden van Parijs. Volgens bronnen was hij met zijn privévliegtuig vanuit Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, aangekomen en was hij van plan de avond in Parijs door te brengen. Durov woont al jaren in Dubai, waar ook het hoofdkantoor van Telegram is gevestigd. Hij heeft naast de Russische nationaliteit ook de Franse en de Emiraatse nationaliteit.

In Frankrijk was eerder een arrestatiebevel tegen Durov uitgevaardigd in verband met diverse misdrijven gerelateerd aan het gebruik van Telegram. De Franse autoriteiten beschuldigen Telegram ervan onvoldoende maatregelen te nemen om criminele activiteiten op het platform te bestrijden, zoals het gebrek aan moderatie en de weigering om informatie te delen met justitie.

Telegram en Rusland reageren

Telegram heeft gereageerd op de arrestatie van Durov en noemt de beschuldigingen absurd. Volgens het bedrijf voldoet Telegram aan de Europese wetten, inclusief de Digital Services Act, die strengere moderatieregels oplegt. Het platform stelt dat bijna een miljard gebruikers wereldwijd vertrouwen op Telegram voor communicatie en informatie.

Ook Rusland heeft gereageerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat de Russische ambassade in Frankrijk stappen heeft ondernomen om Durovs situatie te verduidelijken en zijn rechten te beschermen, ondanks het uitblijven van een formeel verzoek van Durov zelf. De ambassade benadrukt dat de Franse autoriteiten niet hebben samengewerkt met hun Russische tegenhangers.

Pavel Durov, geboren in Leningrad, Rusland, richtte in 2006 samen met zijn broer Nikolai het sociale mediaplatform VKontakte (VK) op, een Russische tegenhanger van Facebook. In 2013 lanceerden de Durov-broers Telegram, een berichtendienst die bekendstaat om zijn versleutelde berichten. Het platform werd bijzonder populair in Rusland, Oekraïne en andere voormalige Sovjetstaten. In 2018 blokkeerde Rusland Telegram omdat de veiligheidsdiensten geen toegang kregen tot gebruikersgegevens. Desondanks bleef de app in de praktijk toegankelijk.

Uitgelicht artikel Telegram app logo iOS Telegram-CEO Pavel Durov gearresteerd in Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen