Nieuws

Windows 11-update KB5041585 vertraagt pc’s en irriteert gebruikers

Windows 11 laptop op hotelkamer
© Ham patipak / shutterstock.com
Update KB5041585 voor Windows 11 is goed op weg om een van de meest problematische Windows-updates ooit te worden. Gebruikers stellen vast dat die hun pc trager maakt.

Windows 11-update KB5041585 is uitgebracht om de kwetsbaarheid CVE-2024-38063 aan te pakken, die aanvallers in staat zou stellen een systeem over te nemen via IPv6. Het installeren van deze update is daarom van cruciaal belang voor de beveiliging.

Daarnaast was KB5041585 bedoeld om een hardnekkige bug met BitLocker op te lossen. Sommige systemen kregen na het invoeren van de correcte BitLocker-sleutel alsnog een Blue Screen of Death (BSOD) te zien. Dit probleem zou met de update verholpen moeten zijn.

Update KB5041585 maakt pc’s trager

Ondanks de goede bedoelingen brengt de update echter nieuwe problemen met zich mee, zo meldt Windows Latest. Gebruikers melden torenhoog CPU-gebruik, wat leidt tot oververhitting, onnodig energieverbruik en een trager systeem. De oorzaak is nog onbekend.

Daarnaast hebben sommige systemen moeite met het installeren van de update, waardoor de kwetsbaarheid in IPv6 onopgelost blijft. Microsoft benadrukt het belang van het installeren van KB5041585 en biedt een stappenplan via Windows Latest voor degenen die problemen ondervinden.

Update deïnstalleren helpt niet

Het is lastig om vast te stellen welke andere problemen door de update zijn ontstaan. Zo rapporteerde een gebruiker dat zijn wifi-verbinding niet meer werkt of extreem traag is geworden. Zelfs het deïnstalleren van de update bood geen soelaas, omdat de update zichzelf opnieuw installeerde. Een andere gebruiker meldde meerdere BSOD’s, wat aangeeft dat de effecten van KB5041585 sterk kunnen variëren.

Hoewel het de problemen zich maar bij een deel van de gebruikers lijken voor te doen, zijn de meldingen deze keer talrijker en ernstiger dan gewoonlijk. Verschillende applicaties worden onterecht beschuldigd van hoog geheugengebruik, wat erop wijst dat er iets mis is met het resource management van Windows. Dat zorgt op zijn beurt voor misleidende foutmeldingen.

Uitgelicht artikel Microsoft Windows 11 Windows 11-update sloopt dual-boot-pc’s met Linux
Beveiligingwindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen