Nieuws

Alexa krijgt in oktober een AI-upgrade, maar die zal geld kosten

Amazon Alexa
© iStock / Kenneth Cheung
Amazon Alexa wordt slimmer dankzij AI, en stilaan raakt meer bekend over die upgrade - zoals dat heel wat functies achter een abonnement zitten.

Bij Amazon werken ze al geruime tijd aan een nieuwe, slimmere versie van Alexa. Net zoals bij alle andere spraakassistenten gaat het ook hier om een AI-upgrade. Iemand die zicht heeft op het ontwikkelingsproces daarvan, liet zich bij The Washington Post ontvallen wanneer die AI-upgrade eindelijk beschikbaar is. Later dit jaar zouden gebruikers al toegang kunnen krijgen tot een slimmere Alexa.

10 dollar per maand

We hebben het hier steeds over “de nieuwe Alexa”, maar naar alle verwachting krijgt die slimmere AI-assistent ook een nieuwe naam. Het is nog niet zeker wat die precies zal zijn, aangezien die momenteel nog niet vastligt. Verwacht wordt dat Amazon dat nog voor het einde van september vastlegt. Hetzelfde geldt ook voor enkele andere details: de nieuwe versie van Alexa zou geld gaan kosten, maar het is nog niet duidelijk hoeveel precies. Wat je in ruil voor je geld krijgt? Ook daar zijn ze nog niet uit bij Amazon, al zou dat later deze maand ook bepaald worden.

Uitgelicht artikel Amazon Alexa 10 jaar en talloze miljarden later: is Amazon Alexa een mislukking?

Op basis van wat we er nu van weten, zou de verslimde Amazon-assistent ongeveer 10 dollar per maand gaan kosten. Voor dat geld krijg je toegang tot heel wat functies die alleen mogelijk zijn dankzij AI, en waar achter de schermen dus flink wat rekenkracht voor nodig is. Bij de “nieuwe Alexa” horen ook een kindvriendelijke chatbot en een nieuwe ‘Smart Briefing’-functie, die je elke dag een samenvatting van het belangrijkste nieuws kan voorschotelen. Is dat je geld niet waard? Dan ben je niet verplicht om met de AI-assistent in zee te gaan. Integendeel: de klassieke versie van Alexa, zoals we die nu kennen, blijft gewoon gratis beschikbaar.

Als alles goed gaat, dan krijgen gebruikers vanaf oktober de nieuwe Alexa te zien. Of die ook meteen in België en Nederland verschijnt, is nog niet geweten. Het duurde meer dan tien jaar voor Alexa eindelijk Nederlands kon spreken, dus het valt nog te bekijken hoelang het duurt voor de AI-upgrade ook hier arriveert.

Verliespost

Voor Amazon zelf zal het belangrijkste zijn hoeveel geld die AI-Alexa in het laatje weet te brengen. Momenteel is de spraakassistent een verliespost van miljarden dollars. Een abonnementsformule zou alvast op dat vlak beterschap moeten vinden. Of het publiek bereid is om geld aan Alexa te geven is echter maar de vraag: het merendeel van alle Echo-apparaten met Alexa wordt voornamelijk gebruikt als kookwekker, tonen analyses van het bedrijf aan.

aialexaamazonsmarthomespraakassistent

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen