Nieuws

Google brengt nieuwe functies naar Gemini, herstelt ook oude functie

Google Gemini op smartphone
© Poetra.RH / shutterstock.com
Google verbetert Gemini met een drietal updates, al zijn niet alle nieuwigheden meteen voor iedereen beschikbaar.

Gemini is de AI-chatbot van Google, en die moet natuurlijk kunnen concurreren met wat OpenAI en Microsoft te bieden hebben. Om daarvoor te zorgen voegt Google een reeks nieuwe functies toe aan Gemini, de chatbot beter moeten maken voor heel wat mensen.

De eerste van die updates zijn ‘Gems’. Google kondigde die functie eerder dit jaar al aan, tijdens het I/O-evenement. Het gaat om een functie die je Gemini laat aanpassen naar je eigen wensen. Momenteel kan je Gemini enkel gebruiken zoals Google de chatbot levert, en als je wil dat de chatbot rekening houdt met iets moet je dat expliciet zeggen. Nu niet meer: Gems maken het mogelijk om de AI-tool wat informatie te geven zodat het die in het achterhoofd houdt. De chattool houdt dan bij elke prompt rekening met wat er precies in die Gems staat.

Uitgelicht artikel Google Gemini logo Gemini krijgt allerlei nieuwe Google-integraties

De functie doet heel sterk denken aan de GPT’s van OpenAI. Ook die dienen om chatbots meer specifieker af te stellen. Systemen zoals ChatGPT en Gemini kunnen namelijk voor een breed arsenaal aan doelen ingezet worden. Door ze te specialiseren is het mogelijk om betere resultaten te verkrijgen. Google biedt meteen een aantal Gems om je daarmee te helpen. Denk dan aan een leercoach, een brainstormer, carrièregids, een tekstredacteur of een programmeur. Die kan je wel enkel inschakelen als je een abonnement op Gemini hebt.

Imagen 3

Google rolt daarnaast ook een nieuw model uit om plaatjes mee te genereren: Imagen 3. Dat systeem moet eerst en vooral betere afbeeldingen creëren dan Imagen 2. Het moet er vooral voor zorgen dat er geen AI-eigenaardigheden in zitten, zoals onleesbare tekst. Heel wat beeldgenerators hebben problemen met tekst, en dat zou in deze versie opgelost moeten zijn.

Daarnaast bevatten afbeeldingen die je met Imagen 3 maakt ook een zogenaamd ‘synthID’. Het is een onzichtbaar watermerk dat aan het bestand hangt, en dat dient om te laten zien dat de afbeelding door AI gegenereerd is.

Tot slot brengt Google ook een functie uit die het eerder wegnam: de mogelijkheid om afbeeldingen van mensen te maken. Eerder dit jaar haalde het bedrijf die mogelijkheid nog weg: het systeem  veranderde de huidskleur van historische figuren en zelfs volkeren naar een donkerdere kleur, wat het bedrijf op veel kritiek kwam te staan. De mogelijkheid wordt wel niet meteen voor iedereen ontgrendelt: enkel met een Advanced-, Business- of Enterprise-abonnement zal het mogelijk zijn om mensen te genereren. Nadien zou de functie wel weer uitgebreid worden naar het algemene publiek, al is niet geweten voor wanneer dat zou zijn.

aiAI-chatbotbeeldgeneratorgeminigoogleImagen 3

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen