Nieuws

Telegrambaas Pavel Durov mag Frankrijk niet verlaten

Pavel Durov telegram oprichter
© Shutterstock / Thrive Studios
Franse openbare aanklagers hebben Telegram-CEO Pavel Durov officieel in verdenking gesteld van georganiseerde misdaad. Hij mag Frankrijk voorlopig niet verlaten.

Het Franse gerecht heeft Durov nu officieel in verdenking gesteld van “medeplichtigheid in het verspreiden van kinderporno, illegale drugs en hackingsoftware” en dat allemaal via het berichtenplatform dat hij zelf opgericht heeft. De aanklacht tegen de Telegrambaas gaat nog verder, omdat hij “weigert mee te werken aan het onderzoek naar illegale activiteiten op Telegram”, schrijft The Wall Street Journal.

Durov werd zaterdag in Frankrijk gearresteerd, net buiten Parijs. Hij mocht de gevangenis verlaten nadat hij een lijvige borgsom van 5 miljoen euro betaald had. Hij is vrij onder voorwaarden en mag Frankrijk dus niet verlaten. De Telegrambaas moet beschikbaar blijven voor het gerecht. In de loop van het onderzoek moet hij zich twee keer per week aanmelden bij de politie. Volgens The Wall Street Journal zou dat de komende maanden of misschien zelfs jaren zo kunnen blijven. 

Telegram: “Absurde beschuldigingen”

De CEO van Telegram staat erom bekend om voortdurend rond te reizen, maar zit nu dus voor onbepaalde duur vast op Franse bodem. Pas wanneer de aanklacht tegen hem vervalt (of er na het onderzoek een uitspraak gebeurt in de zaak), kan die ban opgeheven worden.

Telegram liet eerder al weten dat de beschuldigingen aan het adres van hun CEO “absurd” zijn. Zij stellen dat hun baas niet verantwoordelijk zou mogen zijn voor de berichten die gebruikers verstuurd hebben via de berichtendienst.

Uitgelicht artikel Telegram Telegram-oprichter Pavel Durov verdacht van georganiseerde misdaad
telegram

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen