Nieuws

Klarna vervangt vertrekkende werknemers stelselmatig door AI

Klarna
© hapabapa / iStock
Al sinds de lancering van ChatGPT en andere generatieve AI-systemen, klinkt het dat de technologie een forse impact zal hebben op de arbeidsmarkt. Bij fintechbedrijf Klarna wordt inmiddels duidelijk wat de impact ervan precies is.

Klarna lanceerde gisteren een rapport over de financiële cijfers van de eerste jaarhelft. Daarin weet CEO Sebastian Siemiatowski de aandacht te trekken met opmerkelijke uitspraken over AI. Het bedrijf gebruikt nu, sinds eerder dit jaar, een AI-tool die op ChatGPT gebaseerd is. Eerder was de CEO al laaiend enthousiast over de toepassing, en in de presentatie van de halfjaarcijfers was dat opnieuw het geval. Bij Klarna zou dat AI-systeem het werk van ongeveer 700 werknemers kunnen overnemen. Dat niet alleen: het AI-systeem zou dat sneller kunnen, en klanten zijn er niet minder tevreden door.

Het bedrijf krijgt dus meer gedaan met minder middelen. Volgens Siemiatkowski doet het bedrijf zelfs “veel meer met minder”. In een gesprek met de Financial Times kijkt de CEO vooruit: het bedrijf heeft nu ongeveer 3800 werknemers in dienst, maar met behulp van AI zou het werknemersbestand kunnen krimpen tot 1800 rollen. Het bedrijf zou dus zo’n 2000 werknemers met AI-technologie willen vervangen, al wil het daar “geen specifieke deadline” op plakken.

Aan The Register laat John Craske, office lead bij Klarna, weten dat het bedrijf geen jobs wil schrappen of ontslagen wil doorvoeren. Hoewel die plannen er niet zijn, zou het werknemersbestand op termijn wel moeten krimpen. De office lead laat weten dat wie vertrekt, niet vervangen wordt door een nieuwe werknemer, “dankzij het gebruik van AI”. Klarna bevroor een jaar geleden alle vacatures al, en nam sindsdien enkel nog ingenieurs aan. Het is de bedoeling dat zij AI-systemen op poten zetten die de vertrokken werknemers kunnen vervangen.

Het gebruik van AI legt Klarna geen windeieren. Het bedrijf laat weten dat de gemiddelde omzet per werknemer met 73% gestegen is: van 4,0 miljoen Zweedse kroon naar 7,0 miljoen Zweedse Kroon. De totale omzet steeg met 27%, naar 13,3 miljard Zweedse kroon. De verlaagde kosten moeten het bedrijf vooral interessant maken voor investeerders, aangezien Klarna mikt op een beursgang.

aibusinessfintechklarna

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen