Nieuws

Loog Telegram over gebruikersaantal om EU-regels te ontwijken?

Telegram app logo iOS
© stockcam / iStock

De afgelopen week ligt de berichtenapp Telegram zwaar onder vuur. Zo werd de oprichter van de berichtendienst, Pavel Durov, gearresteerd in Frankrijk. Daar wordt hij beticht van “medeplichtigheid in het verspreiden van kinderporno, illegale drugs en hackingsoftware”. Behalve de CEO krijgt de app nu ook zelf kritiek te verduren.

De Europese Unie opent namelijk een onderzoek naar de berichtenapp, om na te gaan of Telegram loog over de gebruikscijfers. Die cijfers lager voorstellen dan ze daadwerkelijk zijn, zou voor de berichtenapp interessante gevolgen hebben. Momenteel valt de app net buiten de Digital Services Act en wordt die niet aangeduid als groot onlineplatform, omdat die te weinig gebruikers zou hebben. Het Joint Research Center voert nu een onderzoek, en zal daarbij eigen methodes gebruiken om het gebruikersaantal te schatten.

Vorig jaar meende Telegram nog 41 miljoen gebruikers in de EU te hebben. Daarmee valt Telegram net onder de grens om als groot onlineplatform aangeduid te worden: die ligt op 45 miljoen EU-gebruikers per maand. Deze maand zou Telegram een geüpdatet cijfer aan de EU moeten overmaken. Dat deed het bedrijf niet: het liet enkel weten dat het minder dan 45 miljoen gebruikers telt. Dat de berichtenapp het exacte cijfer niet bekendmaakt, is op zich al een inbreuk op de DSA.

Wereldwijd wordt het aantal Telegram-gebruikers op 1 miljard geschat. De EU denkt dan ook dat Telegram gelogen heeft over de cijfers, om zo niet aan bijkomende regels te moeten voldoen. Blijkt dat inderdaad het geval, dan brengt dat Telegram in een lastig parket. Niet alleen zal het bedrijf een fikse boete van tot 6% van de wereldwijde jaaromzet moeten betalen, maar komt het bedrijf ook in een juridisch getouwtrek terecht.

berichtenappDSAeumobieltelegram

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen