Nieuws

Gloednieuwe Apple Mac Mini M4 verliest usb-a-poorten

Mac Mini
© Unsplash / Teddy GR
Apple brengt dit najaar een gloednieuwe Mac Mini op de markt, maar aan dat nieuwe ontwerp kleeft mogelijk één groot nadeel, zeker voor degenen die graag accessoires aansluiten.

Momenteel beschikken alle Mac Mini’s over twee usb-a-aansluitingen, twee of vier Thunderbolt 4-poorten (usb-c), een HDMI-poort en een ethernetpoort. Met de komst van het vernieuwde design zou Apple echter afscheid nemen van de usb-a-poorten, zo schrijft Apple-analist Mark Gurman in zijn wekelijkse PowerOn-nieuwsbrief.

Twee Mac Mini-varianten

Gurman voorspelt dat Apple dit najaar twee varianten van de Mac Mini zal onthullen, waarbij de consument kan kiezen tussen een M4- en M4 Pro-chipset. De basisversie met de M4-chip zou al in september naar winkels worden verstuurd. De variant met de M4 Pro zal daarentegen pas in oktober vanuit China worden verscheept, aldus de analist. Op basis van deze informatie zou de introductie van de Mac Mini M4 ruwweg een maand na de lancering van de iPhone 16-serie plaatsvinden.

De Mac Mini-varianten verschillen overigens niet alleen qua chipset. Gurman zegt dat de M4 Pro-versie vijf usb-c-aansluitingen krijgt, waarschijnlijk met Thunderbolt 4-ondersteuning. Dat model behoudt volgens de analist ook de ethernetpoort, HDMI-poort en audio-aansluiting. Wat dit precies betekent voor het instapmodel is lastig te zeggen. Het is mogelijk dat de Mac Mini M4 alleen usb-c-aansluitingen krijgt. Wil je meer poorten? Dan kies je voor de M4 Pro, met een hoger prijskaartje.

Veel kleinere mini-pc

De Apple-analist wist begin augustus al te onthullen dat de aanstaande Mac Mini Apples kleinste mini-pc ooit wordt. Hoewel de Mini volgens Gurman iets hoger wordt, neemt het apparaat minder ruimte in beslag in de lengte en breedte. Hij claimt zelfs dat de Mac Mini bijna zo groot (of klein) wordt als de Apple TV 4K.

Tegelijkertijd doet Apple geen concessies wat betreft de bouwkwaliteit. Ook de Mac Mini M4 krijgt een aluminium behuizing. Daarnaast wist Apple voldoende ruimte over te laten om de voeding in de behuizing te verwerken. Net als bij de huidige Mini hoef je dus alleen een kabel in het stopcontact te steken.

Het blijft afwachten of Apple de Mac Mini M4 daadwerkelijk in oktober presenteert. Tot die tijd blijft het ook koffiedik kijken wat de kleinste Mac gaat kosten. Momenteel kost het instapmodel van de Mini met M2-chipset 719 euro.

Uitgelicht artikel Apple iPhone iPhone 17 krijgt grote RAM-upgrade
appleapple mac minimac mini

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen