Nieuws

Windows 11 maakt mediabestanden doorzoekbaar dankzij AI

Copilot Windows 11
© Microsoft
Mediabestanden doorzoeken dankzij AI? In de testversie van Windows 11 kan het reeds, al deelde Microsoft zelf nog niets over de functie.

AI verandert de manier waarop we met onze computer omgaan, en dat geldt niet alleen voor werkzaken. Met een nieuwe AI-tool wil Microsoft ervoor zorgen dat mediabestanden in Windows 11 doorzoekbaar worden. De functie heet ‘Intelligent Media Search’ en zit momenteel in een testversie van Windows 11.

Concreet werd de functie voor het eerst aangetroffen door X-gebruiker @XenoPanther. Die vond de intelligente mediazoektool in Windows 11 build 27695. Als gewone Windows-gebruiker heb je daar nu nog geen toegang toe, want die versie wordt eerst verspreid onder testers. Het gaat om een taalmodel dat lokaal draait, en dat op de achtergrond alle mediabestanden transcribeert. Dat moet het mogelijk maken om met tekst naar bepaalde bestanden te zoeken.

Dat moet het mogelijk maken om deze bestanden niet enkel op naam te vinden, maar ook op basis van het transcript dat gegenereerd wordt. Dat opent heel wat mogelijkheden: heb je veel muziek op een harde schijf staan, en zoek je naar een nummer waarvan je de naam vergat? Dan zou de intelligente zoektool het mogelijk moeten maken om te zoeken met de liedjestekst.

Toestemming vereist

Daar gaat natuurlijk erg veel werk aan vooraf: om de bestanden doorzoekbaar te maken, moeten ze eerst getranscribeerd worden. Hiervoor gebruikt Microsoft een groot taalmodel dat lokaal, op de Windows-pc draait. Hoelang dat model nodig heeft om alles te transcriberen, hangt af van de grootte van je mediabibliotheek. Eén ding is echter zeker: Microsoft laat de tool niet zonder toestemming op je bestanden los. Om hem te doen werken, moet je eerst toestemming geven om het achterliggende taalmodel te downloaden en daarna ook om alle bestanden te verwerken.

Of de functie later deel uitmaakt van Windows 11 is echter de vraag. Microsoft communiceerde nog niet over de functie, en vermeldde zelfs niet dat die functie ook in de testversies van Windows zat. Daardoor is het onduidelijk of de functie uiteindelijk verschijnt in Windows of niet. Dat er nu tests mee uitgevoerd worden, wijst alvast wel in die richting.

aimicrosoftwindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen