Nieuws

Lenovo komt deze week met goedkopere Copilot+-pc’s

Microsoft Copilot+ pc
© Microsoft
Lenovo brengt tijdens IFA 2024 een reeks betaalbare Copilot+-pc's op de markt. Volgens Evan Blass krijgen de laptops in ruil daarvoor wel een tragere AI-processor.

Windows-laptops met AI zijn momenteel nog behoorlijk prijzig. HP rekent 1.399 euro voor zijn OmniBook X-modellen, en bij Microsoft betaal je 1.199 euro voor de instapversie van de Surface Laptop 7. Lenovo bewijst tijdens IFA 2024 dat Windows-pc’s met AI wel degelijk goedkoper kunnen zijn, zo blijkt uit een gelekte persaankondiging die werd verspreid door Evan Blass.

Qualcomm Snapdragon X Plus

Die lagere prijs is mogelijk te danken aan een nieuwe Qualcomm-chip, de Snapdragon X Plus met 8 kernen. Tot nu toe was de X Plus alleen beschikbaar met 10 kernen. Hoeveel korting die twee kernen je opleveren? De instapvariant met deze processor, de Lenovo IdeaPad Slim 5X, kost volgens het persbericht 899 euro. De 2-in-1-variant van de laptop, de Slim 5X 2-in-1, kost 999 euro.

Beide laptops zouden vanaf september in de winkels liggen. Het is nog niet bekend of de laptops ook in België beschikbaar zullen zijn en wat de prijzen daar zullen zijn. Mogelijk wijken de prijzen in het persbericht af van de lokale prijzen, aangezien het om een internationale introductie gaat.

De IdeaPad Slim 5X 2-in-1 is standaard uitgerust met een 14-inch-amoledscherm met een verversingssnelheid van 60 Hz. De IdeaPad Slim 5X kan optioneel worden uitgerust met oled, maar wordt normaal geleverd met een lcdscherm. Beide laptops hebben een metalen behuizing, 16 GB RAM (Slim 5X 2-in-1) of tot 32 GB RAM (Slim 5X), een 57Wh-batterij en een SSD van 1 TB.

Uitgelicht artikel Copilot Windows 11 Windows 11 maakt mediabestanden doorzoekbaar dankzij AI

Meer Copilot+-pc’s

Lenovo presenteert tijdens de IFA ook de Yoga Pro 7, uitgerust met de AMD Ryzen AI 9 365-processor. Deze processor is, net als de Snapdragon X-chips van Qualcomm, geschikt voor AI-functies in Windows en draagt daarom het Copilot+-label en is voorzien van een Copilot-toets.

Een voordeel van de Yoga Pro 7 is dat het een reguliere x86-laptop betreft. Dit betekent dat alle Windows-apps probleemloos op deze laptop draaien, in tegenstelling tot de IdeaPad Slim 5X-modellen, die een ARM-processor bevatten. Nog lang niet alle Windows-apps zijn compatibel met ARM. Zelfs met de ARM-transitielaag in Windows zijn de apps bovendien wat trager. Daar staat tegenover dat de batterijduur van ARM-pc’s doorgaans veel beter is.

aicopilotCopilot+lenovo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen