Nieuws

Google Pixel Watch 3 krijgt wel heel weinig updates

Google Pixel Watch 3
© Google
De Pixel Watch 3 krijgt ten minste drie jaar lang Wear OS-updates. Dat heeft Google bevestigd in officiële supportdocumentatie van de smartwatch.

Pixel-smartphones ontvangen sinds vorig jaar zeven jaar lang software-updates. Dit betekent dat de in 2024 uitgebrachte Pixel 9 tot en met 2031 wordt bijgewerkt. Voor de Pixel Watch-reeks geldt echter een veel beperkter ondersteuningsbeleid. Google belooft sinds 2022 dat het zijn Pixel Watch-horloges drie jaar up-to-date houdt, en dit geldt ook voor de Watch 3-reeks.

Tot en met 2027 ontvangt de Pixel Watch 3 beveiligingsupdates, Pixel Feature Drops, Wear OS-upgrades en andere OS-optimalisaties. Koop je de smartwatch pas ergens in 2025 of 2026? Dan ontvang je nog maar twee of zelfs één jaar software-ondersteuning, terwijl Pixel-horloges niet bepaald ‘goedkoop’ zijn; de Pixel Watch 3 met een 45mm-behuizing kost 449 euro.

Klaar voor de afvalhoop?

Een veelgehoord argument is dat wearables, zoals smartwatches en draadloze oortjes, toch sneller worden vervangen. Meer dan drie jaar aan software-updates is dus niet nodig, zo wordt beweerd. Toch hangt dat sterk af van de gebruiker. Bovendien impliceert dit relatief korte updatebeleid al dat elektronica sneller moet worden vervangen, terwijl ze na drie jaar niet per se zijn afgeschreven. Eerder doken dezelfde argumenten al op voor smartphones, en nu gebeurt hetzelfde voor horloges.

Apple doet het iets beter met zijn Watch Series-modellen. Deze krijgen ten minste vier jaar aan watchOS-updates. De Watch Series 4 uit 2018 krijgt dit jaar zelfs nog een update naar watchOS 10. Dit geldt ook voor alle Apple-smartwatches die daarna zijn verschenen. Samsung garandeert eveneens vier jaar aan software-ondersteuning voor de Watch 7 en Watch Ultra.

Gelukkig hoeft het einde van de ondersteuningstermijn niet te betekenen dat de Pixel Watch 3 daarna rijp is voor de afvalhoop. Hoewel de ondersteuning voor Wear OS komt te vervallen, blijft de ondersteuning voor apps nog enige tijd doorlopen. Hoe lang precies, verschilt vaak per ontwikkelaar. Bekende apps zoals Strava blijven vaak nog een tijdje werken. Heb je apps van kleine en onbekende ontwikkelaars geïnstalleerd? Dan is het mogelijk dat daar sneller de ondersteuning voor stopt.

Niet te repareren

Uiteindelijk is het de vraag waar de Google Pixel Watch 3 aan ten onder gaat: het stoppen van de ondersteuning of het feit dat reparaties niet mogelijk zijn. Het is namelijk niet mogelijk om het horloge te repareren. Is het scherm kapot, dan moet je dus een geheel nieuwe smartwatch kopen. Heb je een nieuwe batterij nodig? Ook dan is repareren geen optie.

googleGoogle Pixel Watch 3pixel watch 3

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen