Nieuws

Starlink gaat overstag en haalt X alsnog offline

Starlink
© Starlink
Starlink heeft alsnog toegegeven aan de druk van het Braziliaanse Hooggerechtshof om X uit de lucht te halen.

Het Braziliaanse Hooggerechtshof had satellietbedrijf Starlink tot 4 september de tijd gegeven om de toegang tot X te blokkeren. Dit is het gevolg van een uitspraak van het hof over een verbod op X in het Zuid-Amerikaanse land. Het satellietbedrijf van miljardair Elon Musk liet eerder weten niet van plan te zijn te voldoen aan het bevel van het Hooggerechtshof, maar lijkt nu toch te zijn gezwicht. Via X meldt Starlink “te voldoen aan het bevel om de toegang tot X in Brazilië te blokkeren.”

Tegelijkertijd overweegt de SpaceX-dochter juridische stappen om de toegang tot het platform van Musk te herstellen. Volgens het bedrijf is het verbod op X in strijd met de Braziliaanse grondwet.

Bankrekening blijft bevroren

Die juridische strijd heeft ook te maken met het bevriezen van Starlinks activa in Brazilië door het Hooggerechtshof. Deze maatregel maakt het voor Starlink onmogelijk om financiële transacties uit te voeren in Brazilië. Vervolgens besloot de satellietdienst zijn internetdienst gratis aan te bieden in het land, inclusief toegang tot X.

Dat het Hooggerechtshof de activa van Starlink bevroor, heeft onder andere te maken met boetes die de rechter eerder aan X had opgelegd ter waarde van 3 miljoen dollar. Deze boetes probeert de rechter nu via Starlink te innen. Musk wees er echter op dat X en SpaceX, waaronder de Starlink-satellieten vallen, twee afzonderlijke bedrijven zijn. SpaceX is ook slechts gedeeltelijk in handen van Musk, zo liet de miljardair eerder weten.

Een recent verzoek om de activa vrij te geven is door de rechter afgewezen. Toch heeft het satellietbedrijf toegegeven aan het bevel, vermoedelijk om verdere escalatie te voorkomen. De rechter had aangegeven dat hij Starlinks recht om internet in Brazilië aan te bieden zou kunnen intrekken. Ook zou hij de apparatuur van Starlink op de grond in beslag kunnen nemen; apparatuur die essentieel is voor het functioneren van de satellietdienst.

Toegang via VPN-diensten

Voor Braziliaanse X-gebruikers is het intussen vrijwel onmogelijk geworden om X te gebruiken. Telecomproviders moeten X inmiddels al hebben geblokkeerd. Wie X bezoekt via een VPN, kan een forse boete verwachten. Het gebruik van X is namelijk volledig verboden, ook via een VPN. De boete bedraagt omgerekend zo’n 8.000 euro per dag dat een gebruiker via een VPN X bezoekt.

elon muskspacexstarlinkx

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600