Nieuws

Snapdragon-chips komen ook naar desktop-pc’s

Snapdragon chip qualcomm
© Qualcomm
Qualcomm maakt chips voor smartphones en laptops, maar nog niet voor desktops. Dat zou binnenkort veranderen.

Sinds dit jaar zijn er ook laptops te krijgen met chips die niet van AMD of Intel zijn, maar die door Qualcomm gemaakt worden. Die Snapdragon X Elite-chips bieden heel wat voordelen voor mobiele toestellen zoals laptops. Zo zijn ze energiezuiniger, waardoor laptops minder batterij verbruiken.

Momenteel probeert Qualcomm de pc-markt op meerdere prijspunten te betreden. Pc’s met een Snapdragon X Elite-chip zijn namelijk relatief duur. Daarom brengt het bedrijf steeds minder krachtige chips uit, om ook aan minder veeleisende gebruikers tegemoet te komen. Zo bestaan er naast de ‘X Elite’-chip ook een ‘X Plus’-versie, een versie met 10 cores. In de aanloop naar IFA kondigt het bedrijf nu ook een 8-coreversie van de chip aan, die nog iets goedkoper uitvalt. De chip zal te vinden zijn in laptops die tussen de 700 en 900 euro kosten. De toestellen krijgen bovendien toegang tot Copilot+-functies.

Snapdragon voor desktops

Dat is slechts het begin van de reis volgens Qualcomm-CEO Cristiano Amon. Toen die tijdens de presentatie van de nieuwste laptopchip gevraagd werd of er ook een desktopchip aan zat te komen, reageerde die positief. “Je zal ons zien met een groot aantal designs op desktops, minidesktops, en uiteindelijk zal je niet verrast zijn dat we nog steeds denken aan high-performance desktop”. Met andere woorden: Qualcomm wil ook voor desktops computerchips maken, al lijkt het daar een omgekeerde beweging te plannen. In plaats van met de sterkste chip te beginnen, werkt het eerst aan minder krachtige chips voor mini-pc’s.

Veel meer details wou de CEO niet meteen geven. In plaats daarvan blikte hij vooruit op de investeerdersconferentie die in november plaatsvindt. Dan komt het bedrijf met meer duidelijkheid over de toekomst van het Snapdragon-platform.

Minder interessant voor gamers

Snapdragon-chips voor desktop-pc’s zouden vooral interessant zijn als het over energieverbruik gaat. De manier waarop de chips ontworpen zijn, zorgt er namelijk voor dat ze minder energie verbruiken. De kans is echter groot dat veel gebruikers, vooral gamers, alsnog AMD en Intel verkiezen. Momenteel werken heel wat toepassingen niet goed samen met die nieuwe ARM-chips. Vooral voor online gamen is dat een probleem: de anticheatmodules die daarvoor nodig zijn, werken (nog) niet op Snapdragon-chips.

Uitgelicht artikel gaming online Online gamen met een Copilot+-pc zal niet zomaar lukken
Copilot+-pcdesktopqualcommSnapdragon X EliteSnapdragon X PlusWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen