Nieuws

Bluetooth 6.0 helpt bij het opsporen van verloren apparaten

Bluetooth logo
© iStock / tampatra
Bluetooth 6.0 helpt je naast het opsporen van apparaten ook bij het besparen op energie en het veiliger openen van je wagen door aangescherpte beveiligingsmaatregelen.

Bluetooth 5.4 is momenteel de meest recente specificatie die wordt gebruikt voor bluetoothaccessoires, maar daar zal binnenkort verandering in komen. De Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft tijdens IFA 2024 namelijk Bluetooth 6.0 aangekondigd, samen met de release van de ‘Core Specifications’. Dit vormt de blauwdruk voor een nieuwe bluetoothversie, met Channel Sounding als belangrijkste nieuwe functie.

Opsporingsmogelijkheden

Het merendeel van de trackers die je momenteel kunt kopen, zoals de AirTag, zijn bluetoothtrackers. Ze gebruiken bluetooth om opgespoord te worden, en dezelfde draadloze standaard helpt je ook bij het terugvinden van verloren spullen wanneer je eenmaal in de buurt bent. Bluetooth is echter niet heel accuraat, waardoor het moeilijk is om de exacte locatie van de tracker te bepalen. Volgens de ontwikkelaars kan Channel Sounding dat probleem oplossen.

Deze functie maakt het mogelijk om bluetoothapparaten tot op de centimeter nauwkeurig op te sporen. Opmerkelijk is dat dit zelfs werkt als een accessoire zich wat verder van je bevindt. Bluetooth 6.0 lijkt hiermee de concurrentie aan te gaan met de ultra-wideband (UWB)-functie van bepaalde bluetoothtrackers, die hetzelfde probleem oplost. Het voordeel van Channel Sounding is dat het werkt met alle smartphones die zijn uitgerust met Bluetooth 6.0, terwijl UWB alleen functioneert op telefoons met een speciale antenne.

De nauwkeurigere locatiebepaling komt ook de beveiliging van deursloten die je met bluetooth ontgrendelt ten goede. Dankzij Channel Sounding kan het slot namelijk bepalen of je echt in de buurt bent, en pas dan ontgrendelen. Volgens de Bluetooth SIG zijn er ook andere beveiligingsmaatregelen doorgevoerd in deze bluetoothversie, wat het veel veiliger maakt om je telefoon te gebruiken voor smarthometoepassingen.

Uitgelicht artikel find my device android Speel nooit meer spullen kwijt met deze trackers voor Android

Efficiëntere scanning

Bluetooth zal in de toekomst ook minder stroom verbruiken, vooral wanneer een bluetoothaccessoire is ingeschakeld maar er geen apparaat is verbonden. Momenteel blijft het accessoire zoeken naar een apparaat waarmee het ooit verbonden was, ook als dat apparaat niet in de buurt is. Dit proces wordt herhaaldelijk uitgevoerd, wat onnodig veel stroom verbruikt. Met Bluetooth 6.0 stoppen apparaten automatisch met scannen als ze merken dat bijvoorbeeld je laptop niet in de buurt is.

Daarnaast vereenvoudigt de standaard het scannen naar apparaten door minder lang te zoeken op het secundaire kanaal, dat wordt gebruikt voor het verzenden van data. Het primaire kanaal blijft continu actief om aan nabijgelegen apparaten te ‘adverteren’ dat het accessoire in de buurt is.

bluetoothmobieltrackers

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen