Nieuws

X stopt met trainen Grok AI op Europese gebruikersdata

X Grok Twitter AI
© JRdes / Shutterstock.com
X heeft toegezegd zijn Europese gebruikersdata niet meer te gebruiken voor de AI-training van Grok, het AI-systeem van X.

Sinds begin augustus hing er een rechtszaak boven het hoofd van X, opgelegd door de Ierse privacywaakhond, de DPC. De toezichthouder tikte X op de vingers voor het gebruik van Europese gebruikersdata voor de training van zijn AI, zonder gebruikers hierover te informeren. X bood zijn gebruikers aanvankelijk geen mogelijkheid om zich uit te schrijven voor het gebruik van hun data voor de training van Grok. Na de klacht van de DPC stopte X tijdelijk met de training van Grok met Europese gebruikersdata. Nu heeft X besloten hier definitief mee te stoppen.

Geen gebruik van Europese data voor Grok AI

Data van Europese gebruikers zal volledig worden uitgesloten van de training van Grok. Dit heeft X beloofd aan de Ierse privacytoezichthouder, die in dit geval optrad namens de Europese Unie, aangezien de gegevens van Europese X-gebruikers vanuit Ierland worden beheerd. Nu X voldoet aan de eisen van de DPC, heeft de toezichthouder besloten de zaak tegen het platform te laten vallen. Het sociale medium van Elon Musk zal dus niet worden beboet.

Of X daadwerkelijk Europese gebruikersdata heeft benut voor de training van Grok, is niet bekend. Het verwijderen van die data uit de AI is geen eenvoudige taak. Hiervoor zou het gehele AI-systeem moeten worden geanalyseerd en ontmanteld. Het feit dat het platform geen Europese gebruikersdata meer kan gebruiken voor de training van Grok AI, maakt het voor Musk lastiger om de AI aan te passen aan de wensen en gewoonten van Europese gebruikers. Ook voor het leren van talen moet het AI-systeem nu op andere bronnen vertrouwen.

Risico’s en uitdagingen van Grok AI

Vergeleken met andere AI-systemen is het doel dat Grok zo min mogelijk beperkingen heeft. Tegelijkertijd vormt dit juist een valkuil voor de AI. Dit bleek onlangs bij de introductie van het Grok 2-systeem, dat ook in staat is om afbeeldingen te genereren. Het gebrek aan veiligheidsmaatregelen leidde ertoe dat de AI ongewenste beelden kon creëren, waaronder afbeeldingen van Amerikaanse presidenten met wapens en cocaïne. Grok staat daarnaast bekend om zijn wisselende nauwkeurigheid. Door de manier waarop de AI van Musk wordt getraind – met tweets van X – neemt de kans op nepnieuws in de AI-chatbot toe, aangezien er soms onjuiste informatie in die tweets voorkomt.

aielon muskGrokgrok aiprivacyx

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600