Nieuws

EU, VS en VK ondertekenen AI-conventie voor mensenrechten

Een nieuwe AI-conventie moet ervoor zorgen dat mensenrechten, de democratie en wetgevende processen gerespecteerd worden door de technologie.

De Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en een heleboel andere landen hebben voor het eerst gezamenlijk een overeenkomst over AI ondertekend. Officieel heet de wet de ‘Framework Convention on artificial intelligence and human rights, democracy, and the rule of law’. De bedoeling van de conventie is om ervoor te zorgen dat AI-systemen de mensenrechten, democratie en wetgevingen respecteren.

Naast de EU, de VS en het VK werd de wet ook ondertekend door Andorra, Georgië, IJsland, Noorwegen, Moldavië, San Marino en Israël. Hoewel de raamwerkconventie door een aantal grote landen ondertekend werd, is duidelijk dat het nog geen wereldwijd akkoord is. Heel wat (grote) Aziatische en Midden-Oosterse landen ontbreken, en ook Rusland ondertekende niet. Landen die niet tekenden, zullen daar later de kans nog toe krijgen, aldus de Europese Raad. De enige voorwaarde is dat die landen toestemmen om de bepalingen in de conventie te volgen. Marija Pejčinović Burić, secretaris-generaal bij de Europese Raad, uit alvast de hoop dat er nog veel landen ondertekenen.

Ontwikkeling en innovatie

De Conventie moet er niet alleen voor zorgen dat AI-systemen mensenrechten en wetten respecteren, maar bevat ook enkele bepalingen over de levenscyclus van AI-systemen. De conventie focust niet enkel op het eindproduct, maar ook op de ontwikkeling van AI-tools. Die mag namelijk niet stilvallen, maar er moet wel voor gezorgd worden dat het eindproduct geen bedreiging vormt voor de mensenrechten en democratie. Dat gebeurt ook met het oog op de toekomst: “Om de tand des tijds te doorstaan, is [de Conventie] technologieneutraal”, laat Burić nog weten.

De conventie werd reeds ondertekend, maar is nog niet van kracht. Daarvoor moeten de landen de conventie nog ratifiëren. Wanneer vijf ondertekenaars, met minstens drie EU-lidstaten, de Conventie ondertekenen, treedt die pas na drie maanden in werking.  

aibusinessconventieeuvkvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen