Nieuws

Snelle instellingen Android 16 zien er radicaal anders uit

Android 16
© Unsplash / Daniel R.
Android 16 mag dan wel pas in 2025 ten tonele verschijnen, het lijkt erop dat Google alvast aan het ontwerp van de nieuwe Android-versie is begonnen.

Google bracht Android 15 deze week officieel uit. Nu is het aan Android-fabrikanten om werk te maken van updates voor hun toestellen. De nieuwe Android-versie brengt voornamelijk kleine updates die het dagelijks gebruik makkelijker maken. Zo kun je vanaf Android 15 sneller inloggen met passkeys. Android 16, dat volgend jaar verschijnt, komt naar verluidt met wijzigingen die wat meer opvallen. Het notificatiepaneel (inclusief de snelle instellingen) wordt namelijk grondig aangepakt.

Terug naar het verleden

Dit is niet de eerste keer dat Google sleutelt aan het notificatiepaneel. De laatste grote designwijziging dateert echter alweer van Android 12. Sindsdien neemt het instellingenpaneel het hele scherm in beslag, met onderaan ruimte voor meldingen en bovenaan alle instellingen. Volgens Android Authority wil het Android-team daar vanaf stappen en de twee functies – meldingen en instellingen – weer van elkaar scheiden.

Deze ontdekking deed de publicatie in de eerste grote update voor Android 15, QPR1. Hierin is een gloednieuw notificatie- en instellingenpaneel aanwezig, bestaande uit twee losse panelen. Door één keer naar beneden te vegen vanaf de statusbalk, verschijnen je meldingen. Heb je er geen, dan staat er simpelweg “Geen meldingen”. Om de snelle instellingen te openen, moet je met twee vingers omlaag vegen.

Het ‘startscherm’ van de snelle instellingen biedt opties zoals schermhelderheid, internet en bluetooth. Daaronder is er ruimte voor losse tegels. Android-ontwikkelaars kunnen zulke tegels voor hun apps ontwikkelen; zo is er een tegel om direct de rekenmachine-app te openen. In de huidige versie van het paneel is er ruimte voor acht van zulke tegels op het eerste scherm. Veeg je opzij, dan komt er nog veel meer ruimte vrij voor extra tegels.

Uitgelicht artikel Google Pixel 9 Pro Android 15 komt pas in oktober naar Pixel-toestellen

Geleerd van concurrenten

Het is niet de eerste keer dat Google dit ‘tweeledige’ notificatiepaneel uitprobeert. Tot en met Android 11 was het mogelijk om je notificaties te lezen zonder dat het hele scherm werd bedekt. Bij het openen van het notificatiepaneel vond je toen altijd al enkele snelle instellingen boven de meldingen. Die zijn afwezig in het nieuwe notificatiepaneel dat Google nu ontwikkelt. Hecht echter niet al te veel waarde aan dit lek; het design kan nog worden aangepast of zelfs geschrapt. De eerste testversie van Android 16 wordt pas in februari of maart 2025 verwacht.

Google is overigens niet de enige die de meldingen en instellingen van elkaar zou willen scheiden. Ook bij OPPO en Samsung zou naar die mogelijkheid zijn gekeken. Xiaomi werkt bovendien al jaren met dit principe in MIUI, en nu ook in HyperOS.

Androidandroid 16mobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen