Nieuws

Sonos vertraagt lancering Apple TV-concurrent

Sonos app
© Sonos
De controversiële update voor de Sonos-app heeft ertoe geleid dat de introductie van een Apple TV-concurrent is vertraagd.

Sonos kampt sinds de lancering van de vernieuwde Sonos-app met flink wat tegenslagen. De app valt niet bepaald in de smaak bij consumenten. Diverse belangrijke functies van de oude app ontbraken na de update. Gebruikers met een lokale muziekbibliotheek konden er plots niet meer bij via de app. Ook handige functies, zoals een slaaptimer, ontbraken. Daarnaast is de bijgewerkte app niet bijzonder stabiel, waardoor apparaten regelmatig hun verbinding verliezen. De reputatie van Sonos heeft hierdoor een flinke deuk opgelopen.

Productlanceringen uitgesteld

De problemen raken de Amerikaanse audiogigant ook financieel. Recent werd bekend dat het herstellen van de app 20 tot 30 miljoen euro gaat kosten. Om dit op te vangen, is er al een ontslaggolf aangekondigd. Bovendien heeft Sonos de introductie van twee producten die dit najaar zouden verschijnen, uitgesteld. Dat maakte CEO Patrick Spence recent bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Welke producten het betreft, liet de topman echter in het midden. Sonos-kenner Mark Gurman stelt dat een van de producten een settopbox is die moet concurreren met de Apple TV 4K en Google TV Streamer. De Bloomberg-journalist zegt dat Sonos de streamingbox in januari wilde uitbrengen, maar dat is nu uitgesteld tot maart.

De uitgestelde lancering geeft Sonos de ruimte om zich te richten op de softwareproblemen. Het is momenteel niet bekend of de problemen ook betrekking hebben op de software van de settopbox. De vraag is ook of het apparaat een door Sonos ontwikkeld besturingssysteem gebruikt, of dat het draait op Google TV of een ander ‘open’ besturingssysteem. Gezien het feit dat Sonos doorgaans voor geïntegreerde oplossingen kiest, lijkt dat laatste minder waarschijnlijk.

Minder Ace-hoofdtelefoons dan verwacht

Wat voor Sonos een ‘feestje’ had moeten zijn, is uitgelopen op een fiasco: de lancering van hun eerste hoofdtelefoon. Fans wachtten al jarenlang op de eerste Sonos-hoofdtelefoon, maar die blijkt toch minder populair dan verwacht. Het bedrijf was aanvankelijk van plan om zo’n 2.500 Ace-exemplaren per dag te produceren, oftewel zo’n 900.000 tot 1 miljoen exemplaren per jaar. De vooruitzichten zijn echter bijgesteld naar ongeveer 250 stuks per dag, of 90.000 tot 100.000 stuks per jaar.

De vraag is of een software-update voor de Ace dit probleem kan verhelpen. Er zijn de laatste maanden flink wat updates uitgerold en het bedrijf is van plan dit voorlopig voort te zetten. Toch is de toon al gezet, niet alleen in reviews, zoals die van TechPulse, maar ook bij consumenten die al te maken hebben gehad met tegenvallende softwareprestaties.

apple tvaudioontspanningsonossonos ace

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen