Nieuws

De volgende generatie smartphones wordt opnieuw iets duurder

smartphones duurder
© PeopleImages / iStock
Smartphones met de volgende vlaggenschipchip van Qualcomm worden wellicht iets duurder: de prijs van de chips stijgt namelijk ook.

“Alles wordt duurder” is één van die regels waar je niet onderuit geraakt. Dat geldt niet alleen voor aankopen in de supermarkt, maar ook voor smartphones. Volgens notoir tipster Ice Universe geldt dat ook voor je volgende smartphone, of toch zeker als dat een vlaggenschipmodel is.

Prijsstijgingen

De originele iPhone werd uitgebracht in 2007, en kostte toen zo’n 523 euro. Aangepast aan de inflatie is dat vandaag net geen 800 euro. Dat de meeste vernieuwde smartphones of vlaggenschepen duurder worden, staat dus buiten kijf. Ook Android-telefoons volgen die evolutie, en de kans is groot dat die toestellen binnenkort weer wat duurder worden. Dat heeft alles te maken met de hardware die tegenwoordig in zo’n telefoon zit.

Momenteel gebruiken heel wat fabrikanten een chip van Qualcomm in hun smartphones. Vlaggenschiptelefoons krijgen doorgaans het sterkste materiaal, en dat is nu de Snapdragon 8 Gen 3-chip. Die chip zit in onder andere de Samsung Galaxy S24 Ultra, Xiaomi 14 Ultra, OnePlus 12 en de nieuwe foldables van Samsung. Die toestellen kosten vandaag bijna en soms zelfs meer dan 1000 euro. Slecht nieuws voor wie dat eigenlijk al te veel geld vindt: de volgende generatie flagships wordt namelijk iets duurder.

Snapdragon 8 Gen 4

Dat geldt toch voor de chip die erin zit. Qualcomm werkt momenteel aan de Snapdragon 8 Gen 4, die op een aantal vlakken verbetering moet bieden. De chip zou niet alleen sneller worden, maar ook heel wat minder energie verbruiken. Ook op vlak van de grafische prestaties brengt de Gen 4 verbetering. Daar worden namelijk nieuwe Oryon-cores gebruikt, die ook in de Snapdragon X-chips voor laptops zitten. De chip is dus erg interessant voor smartphonebouwers, maar er hangt wel een flink prijskaartje aan. Geschat wordt dat de Snapdragon 8 Gen 4 maar liefst 20% duurder zou zijn dan zijn voorganger. De prijs voor een vlaggenschipchip ligt daardoor niet meer op 200 dollar, maar op 240 dollar.

Pittig detail: het is niet helemaal duidelijk over welke versie van de chip het gaat. In tablets is niet altijd mobiele connectiviteit vereist, en fabrikanten kunnen kiezen voor een chip die enkel wifiverbindingen mogelijk maakt. De chip met 5G-modem erin kost steevast wat meer. Ice Universe maakt niet duidelijk om welke versie van de chip het gaat, waardoor de uiteindelijke prijsstijging nog iets hoger of lager kan uitvallen.

Voor elke fabrikant anders

De verwachtingen voor de nieuwe chip zijn hooggespannen, en fabrikanten willen ongetwijfeld graag aan de slag met de nieuwe chip. De meerprijs voor die sterkere chip zullen fabrikanten wellicht doorrekenen, al is de vraag in welke mate dat nodig is. Een grote fabrikant zoals Samsung kan de chips goedkoper inkopen, omdat die met grotere volumes werkt. Of de prijsstijging bij alle merken even hard te merken valt, is dus maar de vraag.

AndroidmobielqualcommsmartphonesSnapdragon 8 Gen 4

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen