Nieuws

Knop voor Galaxy AI onderweg naar Samsung-tablets

Samsung Galaxy Tab S10 Ultra
© OnLeaks
Na Microsoft komt ook Samsung met een AI-toets. De ‘Galaxy AI’-knop verschijnt voor het eerst op de Galaxy Tab S10-serie.

De Galaxy Tab S10+ en Tab S10 Ultra zijn de eerste Android- en Samsung-tablets met een AI-knop. Dit meldt Samsung-tipster Roland Quandt (via WinFuture). Volgens Quandt wordt de AI-knop geïntegreerd in de toetsenbordaccessoires voor de tablets. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een AI-knop in de behuizing van de Galaxy Tab S10-reeks. Het lijkt erop dat Samsung heeft geleerd van de klachten over de Bixby-knop voor spraakassistent Bixby op de Galaxy S9-serie.

Samsungs idee voor een AI-knop volgt het voorbeeld van Microsoft. Tijdens CES kondigde Microsoft aan dat alle Windows-pc’s met AI een Copilot-knop krijgen. Met deze knop kun je de AI-chatbot oproepen. Net als op Windows-laptops zit de AI-knop van de Galaxy vlak naast de spatiebalk. Een schets toont hoe de knop er mogelijk uitziet, al kan het definitieve ontwerp nog veranderen voor de onthulling in oktober.

Contextafhankelijke AI-knop

Quandt stelt dat het nog onduidelijk is welke functies Samsung aan de AI-knop zal toevoegen. Het is echter goed mogelijk dat deze functies contextafhankelijk zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een website hebt geopend, wil je misschien dat de AI de tekst voor je samenvat. Werk je in Outlook, dan kan Galaxy AI je helpen met het opstellen en herschrijven van e-mails. De AI zou zich automatisch aanpassen aan die situaties.

We verwachten overigens niet dat Samsung hier in oktober nieuwe AI-functies voor lanceert. Het aanbod blijft waarschijnlijk grotendeels hetzelfde als wat nu beschikbaar is in One UI 6.1.1. Deze update is onlangs uitgebracht voor vlaggenschiptelefoons zoals de Galaxy S24. Nieuw is de zogenoemde ‘Luistermodus’ in Galaxy AI, die presentaties in andere talen kan samenvatten. Daarnaast helpt Note Assist je met productiviteit; de AI kan je notities opschonen en zelfs spraakopnamen omzetten in tekst.

In oktober is het zover: dan lanceert Samsung de Galaxy Tab S10 Plus en Tab S10 Ultra, inclusief accessoires. Er komt geen basismodel. Bovendien is Samsung van plan de prijs aanzienlijk te verhogen. Beide modellen zouden ongeveer 100 euro duurder zijn dan hun voorgangers. De prijs van de Galaxy Tab S10+ komt hierdoor op 1.258 euro, terwijl de S10 Ultra 1.492 euro zou kosten. Houd er wel rekening mee dat dit de gelekte prijzen zijn voor Zwitserland, waar vrijwel alles, inclusief elektronica, aanzienlijk duurder is dan in België.

aiGalaxy AImobielsamsungtablettablets

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen