Nieuws

Luchthaven Schiphol start testen met autonome rolstoelen

Schiphol autonome rolstoelen
© Schiphol
Schiphol zet tien autonome rolstoelen in voor de testfase die één jaar in beslag neemt. Eerder heeft de luchthaven de autonome rolstoelen al een week lang getest.

Momenteel worden reizigers met een beperkte mobiliteit nog door medewerkers naar de gate gebracht. De verwachting is dat de autonome rolstoel deze taak (gedeeltelijk) kan overnemen. De eerste tien autonome rolstoelen van Whill zijn inmiddels in gebruik genomen. Met deze rolstoel wordt de reiziger automatisch naar de gate gebracht. De reiziger hoeft alleen aan te geven naar welke gate ze willen, waarna een vooraf geprogrammeerde route wordt afgelegd.

Voor de veiligheid van de reiziger beschikken de Whill-rolstoelen over diverse sensoren. Zo kan de rolstoel detecteren wanneer er mensen in de weg staan. Vervolgens vraagt de rolstoel hen uit de weg te gaan, zodat hij zijn route kan vervolgen. Deze sensoren voorkomen ook dat de rolstoel per ongeluk in botsing komt met objecten op de luchthaven.

Momenteel kan de rolstoel nog niet zelfstandig de lift gebruiken, maar dat zal in de toekomst wel mogelijk worden. Ook is het de bedoeling dat de autonome Whill-rolstoelen beschikbaar komen voor aankomende reizigers. Op dit moment kunnen de rolstoelen alleen gebruikt worden om na de paspoortcontrole naar de gates te rijden. Ze zijn nog niet geschikt voor reizigers die onderweg naar de gate een tussenstop willen maken, bijvoorbeeld voor een toiletbezoek. In de toekomst kunnen reizigers volgens de luchthaven via het touchscreen zo’n tussenstop aanvragen.

Persoonlijke assistentie is volgens Schiphol te allen tijde beschikbaar via het touchscreen. De rolstoel is bovendien uitgerust met een noodknop. Wat betreft het vervoer van bagage: de rolstoel biedt ruimte voor handbagage zoals een trolley of rugtas.

Toekomst van autonoom reizigersvervoer

Schiphol benadrukt dat de testfase vooral bedoeld is om de mogelijkheden van de autonome rolstoelen te onderzoeken. Het moet duidelijk worden hoe ze passen binnen de processen op de luchthaven. Daarom start Schiphol met een relatief beperkte test van tien rolstoelen, die in eerste instantie ook alleen beschikbaar zijn in Lounge 2 en 3, na de paspoortcontrole in het non-Schengengedeelte van Schiphol.

Reizigers binnen de Schengenzone zullen de rolstoelen dus niet tegenkomen. Of het de bedoeling is om ze later ook aan deze reizigers aan te bieden, is niet bekend. Tot slot laat Schiphol weten dat er binnenkort een marktconsultatie zal plaatsvinden om alternatieven voor de Whill-rolstoel te onderzoeken. In de eerste testfase met autonome rolstoelen gebruikte Schiphol ook al modellen van Whill.

e-mobilityschiphol

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen