Nieuws

iPhone 16 Pro voorgesteld: grotere displays en nieuwe cameraknop

iPhone 16 Pro
© Apple
Apple heeft maandagavond tijdens zijn It's Glowtime-event de nieuwe iPhone 16 Pro-telefoons voorgesteld. Die krijgen de grootste iPhone-displays ooit en een nieuwe cameraknop.

Wie voorspelde dat de iPhone 16 Pro en Pro Max slechts minimale veranderingen zouden ondergaan tegenover hun voorgangers, heeft maar deels gelijk gekregen. Opvallend is dat de iPhone 16 Pro een schermdiagonaal heeft van 6,3 inch (0,2 inch groter dan de iPhone 15 Pro). De iPhone 16 Pro Max wordt zelfs de grootste smartphone die Apple ooit op de markt bracht, met een gigantisch display van 6,9 inch (6,7 inch voor zijn voorganger uit 2023). Om dat te bereiken heeft Apple ook de schermranden van de iPhone 16 Pro-versies dunner gemaakt dan ooit tevoren.

Cameraknop als belangrijkste nieuwigheid

Naast het schermformaat is de nieuwe cameraknop de opvallendste nieuwigheid. Zowel de iPhone 16 Pro als Pro Max hebben een dedicated knop waarmee je onmiddellijk de camera-app induikt om foto’s of video te maken. De grote knop is bovendien touchgevoelig. Met een lichte toets haal je bijkomende tools tevoorschijn, die je vervolgens kan bedienen door over de knop te swipen. Denk daarbij aan het zoomniveau en het diafragma. Zo kan je volgens Apple sneller inspelen op de omstandigheden waarin je fotografeert of filmt. Door de cameraknop lang in te drukken, schakel je snel tussen de foto- en videomodi. Apple is van plan om die functionaliteit van de cameraknop later nog verder uit te breiden met DSLR-achtige opties. Zo zal je de camera kunnen focussen door de knop halfweg in te drukken, om hem pas daarna volledig in te drukken om effectief een foto te nemen. Met de cameraknop komt Apple eindelijk foto- en videografen tegemoet die vlotter en professioneler content willen creëren met hun iPhone. De speciale cameraknop is overigens ook beschikbaar op de gewone iPhone 16 en iPhone 16 Plus.

© Apple

Camera’s

De camera’s zelf hebben ook een (hetzij kleinere) update gekregen. De telefotolens is nu in staat om 5x optisch te zoomen. Daarnaast is de ultrawide-lens met 48 MP nu even sterk als de hoofdcamera en dat voor beide Pro-modellen. De ultrawide beschikt zo over de betere quad‑pixel sensor die beelden kan vastleggen van 48 MP, in ProRAW- en HEIF-formaat en met autofocus in superhoge resolutie. Exclusief voor de twee toptoestellen van Apple zijn de nieuwe Photographic Styles, waarmee gebruikers meteen de stijl van hun foto kunnen aanpassen, vlak nadat die genomen werd.

Opvallender, misschien, is dat de iPhone 16 Pro nu video kan opnemen in 4K en 120 fps. Na je opname kan je meteen frames selecteren die je in slow motion wil afspelen om ze zo meteen te verwerken in een montage. De Pro-modellen ondersteunen bovendien Spatial Audio-capture voor een onderdompelende ervaring in video’s. Een handige feature is Audio Mix. Daarmee kan je de stemmen isoleren van de personen die in beeld te zien zijn en wat zich daarbuiten afspeelt wegfilteren. Het moet voor een studio-achtig effect zorgen en het filmische gevoel vergroten.

Krachtige A18 Pro-chip

Voor de prestaties zorgt de krachtige A18 Pro-chip, de nog krachtigere variant van de A18-chip in de standaard iPhone 16. Die bestaat uit 16 kernen (waarvan 2 performance-kernen) en volgens Apple is die neural engine tot 20 procent sneller in het uitvoeren van AI-taken dan de iPhone 15 Pro. Om die krachtigere chips te ondersteunen, gaf Apple de iPhone 16 Pro en Pro Max een grotere batterij dan de standaard iPhone 16 en 16 Plus. Apple heeft het over ‘de beste batterijduur ooit’ voor een iPhone.

Zowel de iPhone 16 Pro en Pro Max als de niet-Pro-modellen krijgen Apple Intelligence ingebouwd (dat was met de iPhone 15-serie niet het geval). Siri zou naar verluidt een stuk slimmer zijn en kan zich baseren op jouw gebruiksgewoontes. Writing Tools moeten je stukken tekst helpen schrijven, samenvatten, de toon formeler maken of telefoongesprekken samenvatten. Visual Intelligence, tot slot, laat je toe om Google Lens-gewijs met de nieuwe cameraknop foto’s van borden en objecten te nemen, om er meteen meer informatie over te krijgen.

Prijzen en beschikbaarheid iPhone 16 Pro

De iPhone 16 Pro en Pro Max zijn beschikbaar vanaf 20 september, met basisprijzen van respectievelijk 1.229 en 1.479 euro. Ze onderscheiden zich van de iPhone 16 en 16 Plus met hun titaniumlook en zijn verkrijgbaar in het zwart, wit, ‘natuurlijk’ en ‘desert’ titanium en met opslaggeheugen van 128, 256 of 512 GB.

Uitgelicht artikel Apple Watch Series 10 Apple Watch Series 10 krijgt groter scherm en spoort apneu op
appleiphone 16iphone 16 promobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen