Nieuws

Apple Watch Series 10 krijgt groter scherm en spoort apneu op

Apple Watch Series 10
© Apple
De nieuwste Apple Watch Series 10 krijgt een opvallend groter scherm dan zijn voorgangers. Dankzij AI kan het daarnaast ook slaapapneu opsporen.

Zoals elk jaar lanceert Apple ook dit jaar nieuwe producten aan het begin van september. Dit jaar is het de beurt aan de iPhone 16, maar ook nieuwe AirPods en twee nieuwe Apple Watches kwamen aan bod. Vooral de Apple Watch Series 10 bevat een aantal opvallende veranderingen ten opzichte van zijn voorganger.

Grotere horloge, groter scherm

Het verschil tussen de Apple Watch Serie 9 en Series 10 zal je namelijk van ver zien: het scherm van de Series 10 is véél groter. Dat geldt overigens ook voor het horloge zelf: dat wordt in versies van 42 én 46mm verkocht. Handig voor als je het scherm van je huidige Apple Watch niet altijd goed kan aflezen: hier kan je de tekst groter zetten, maar er blijft even veel op het scherm passen. Het scherm oogt ook groter omdat het dichter tot bij de randen van het toestel komt, waardoor de schermgrootte in de buurt komt van die van de Watch Ultra.

Dat is niet de enige truc die Apple toepast om het scherm van de Watch Series 10 beter leesbaar te maken. In het scherm maken ze gebruik van een technologie die Apple “wide angle OLED” doopte. Dat type oledscherm zou tot 40% helderder zijn dan dat van de Series 9, vooral als je het vanaf een hoek bekijkt. Op die manier wil Apple er voor zorgen dat je ook tijdens het fietsen, zwemmen of lopen het scherm goed kan zien.

Vernieuwd design

Je zou verwachten dat zo’n grote smartwatch meteen als een blok om je arm voelt, maar dat lijkt voor de Series 10 flink mee te vallen. Het horloge is niet alleen groter geworden, maar kreeg een volledig “nieuw” design. De smartwatch is nog steeds rechthoekig met afgeronde hoeken, maar is deze keer veel platter. Dat moet ervoor zorgen dat het horloge niet in de weg zit, ook al is het scherm flink gegroeid.

© Apple

Als extraatje heeft de Apple Watch Series 10 ook sterkere speakers, waardoor je voor het eerst muziek kan luisteren met het horloge. Daarvoor hoef je dus geen AirPods of andere oortjes meer te verbinden: dat kan gewoon via de nieuwe speakers.

De Series 10 is beschikbaar in een nieuwe aluminium finish, in Jet Black. Daarnaast kan je ook kiezen tussen zilver en roze. Er is ook een versie van het horloge in gepolijst titanium, en dat weegt 20% minder dan de aluminium horloges. Daar kan je voor de naturel look gaan, of goud of donkergrijs. Om ervoor te zorgen dat de bandjes goed bij het horloge passen, komen er ook nieuwe versies van de schakelarmband en het milanees bandje.

Software

Zoals steeds gaat het bij de Apple Watch niet alleen om de hardware, maar ook om de software. Tijdens de presentatie werd sterk op de nieuwe Tides- en Depth-apps gefocust. Die zijn vooral interessant voor watersport, en doen exact wat hun naam doet vermoeden. Met Getijden krijg je een ingebouwde app voor het volgen van de getijden, en de Diepte-app is vooral nuttig voor duikers. Het horloge voelt daarnaast ook wanneer je aan het zwemmen bent, en meet de watertemperatuur om de activiteit beter te kunnen loggen.

Apple focust met de Watch Series 10 ook op gezondheid. Intelligence zorgt er bijvoorbeeld voor dat het horloge niet alleen kan vertalen en commando’s kan volgen, maar ook dat het merkt wanneer je valt. Als dat gebeurt, vraagt het horloge of alles in orde is. Zo niet? Dan worden meteen de hulpdiensten gecontacteerd. Op dezelfde manier detecteert de Watch Series 10 nu ook beter wanneer je begint te sporten, en herkent die de Double Tap-functie die met de Series 9 geïntroduceerd werd nog beter.

Nieuw is ook de mogelijkheid om slaapapneu te detecteren. Apple verzamelde gegevens uit een onderzoek met een groot aantal respondenten, en liet daar Apple Intelligence op los. Daardoor kan die nu jouw ademhalingsgegevens en hartslagmetingen gebruiken om slaapapneu te detecteren.

Pre-orderen kan vanaf vrijdag, en vanaf 20 september ligt de nieuwe Apple Watch Series 10 ook daadwerkelijk in de winkelrekken. Het horloge is te krijgen vanaf 449 euro (42 mm) of 479 euro (46 mm).

appleapple watch series 10wearables

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen