Nieuws

Sony onthult krachtigere en prijzigere PlayStation 5 Pro

PlayStation 5 Pro
© Sony
Sony heeft dinsdag de PlayStation 5 Pro uit de doeken gedaan. De krachtigere gamingconsole krijgt een prijskaartje van 800 euro en ligt vanaf 7 november in de winkelschappen.

Vier jaar na de release van de PlayStation 5 is het tijd voor de PlayStation 5 Pro. Net zoals bij de PS4 Pro ligt de nadruk bij de PS5 Pro op verbeterde grafische prestaties, waardoor de console nog krachtigere games kan draaien, terwijl bestaande games vloeiender spelen. Bovendien komt de PlayStation 5 Pro met “geavanceerdere raytracing” en een “AI-upscalingsysteem” dat door Sony zelf is ontwikkeld.

45% snellere game-rendering

Sony deelde dinsdagavond vooral een hoop technische details over de nieuwe gamingconsole. PlayStation-hoofdontwerper Mark Cerny nam de kijker in iets meer dan negen minuten mee in wat er in de pijplijn zit. Dat begint bij een grafische processor die 67% meer compute-units bevat – 60 stuks, ten opzichte van 36 in de PS5. Sony zegt dat de geheugensnelheid met 28% is verhoogd. Onder de streep is de console 45% sneller, beloofde Cerny tijdens de presentatie.

Sony heeft ook gesleuteld aan de raytracingprestaties van zijn gamingconsole. Met de PlayStation 5 Pro biedt de console volgens eigen zeggen “geavanceerdere raytracing”, zonder daarbij precies in te gaan op de details. Wel maakte Sony bekend dat de raytracingprestaties twee tot drie keer beter zijn. Raytracing is een techniek die reflecties in games in real-time kan renderen, waardoor ze er realistischer uitzien. In oudere games wordt een standaard reflectiepatroon gebruikt, en zie je dus geen ‘echte’ reflectie.

Concurrent voor Nvidia DLSS

Met de PlayStation 5 Pro onthult Sony ook zijn eigen AI-upscalingtechniek: PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR). Deze techniek werkt vergelijkbaar met Nvidia’s DLSS en AMD’s FidelityFX Super Resolution. Deze technieken zorgen voor verbeterde grafische prestaties wanneer de frame rate sterk daalt. Games worden op een lagere resolutie gerenderd en vervolgens met een AI-algoritme opgeschaald. Dit moet leiden tot een vloeiendere game-ervaring zonder dat de kwaliteit merkbaar vermindert.

Zowel nieuwe als bestaande games krijgen toegang tot de functies van de PlayStation 5 Pro. Voor PSSR geldt dat de game geoptimaliseerd moet zijn voor de PS5 Pro. Naast PSSR zijn er ook optimalisaties nodig voor een 8K-beeldmodus en een maximale verversingssnelheid van 120 Hz.

Meer opslagruimte, Wi-Fi 7

Naast prestatieverbeteringen heeft Sony ook andere hardwarecomponenten vervangen. Zo krijg je standaard 2TB aan opslaggeheugen, met de optie om dit uit te breiden met een M.2-SSD. De console stapt bovendien over op Wi-Fi 7 en neemt afscheid van de diskdrive van de PlayStation 5. Wie liever fysieke kopieën van games gebruikt, kan apart een diskdrive aanschaffen.

De PlayStation 5 Pro ligt vanaf 7 november in de winkels en kost 800 euro. Pre-orderen is mogelijk vanaf 26 september. Hoeveel de diskdrive gaat kosten, is nog niet bekendgemaakt.

gamingplaystation 5playstation 5 prosony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen