Nieuws

Google sluit deal om CO2-uitstoot uit de lucht te halen

koolstof uitstoot
© Nastco / iStock
Een groot bedrijf als Google heeft ook een grote uitstoot. Een deal met Holocene moet ervoor zorgen dat heel wat CO2 uit de atmosfeer verdwijnt.

De mens stoot heel wat CO2 uit, waardoor de CO2-concentratie in de atmosfeer stijgt. Daardoor ontstaan het zogenaamde broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Een oplossing zou zijn om dat onzichtbare gas als het ware uit de lucht te filteren, om het nadien op te slaan. Alleen is die aanpak heel duur. Een deal van 10 miljoen dollar tussen Google en Holecene, een bedrijf dat CO2 uit de lucht haalt, moet ervoor zorgen dat 100.000 ton aan CO2 uit de atmosfeer verdwijnt tegen 2030.

Holocene houdt zich bezig met het verwijderen van CO2 of koolstofdioxide uit de atmosfeer. Het bedrijf concentreert het onzichtbare gas om het daarna in ondergrondse reservoirs onder te brengen. De techniek trekt al lange tijd heel wat geïnteresseerden, maar blijft enorm duur en moeilijk om op grote schaal toe te passen. Google gelooft echter dat de technologie van Holocene de prijs omlaag kan halen. De techniek staat nog in kinderschoenen, maar het geld van Google moet toestaan om de ontwikkeling verder door te trekken.

Holocene ontvangt op voorhand 10 miljoen dollar van Google. In ruil daarvoor haalt Holocene 100.000 ton aan CO2 uit de atmosfeer tegen 2030. Dat is het equivalent van ongeveer 20.000 auto’s met verbrandingsmotoren. De deal moet Google helpen om te voldoen aan de klimaatambities. Het bedrijf wil namelijk volledig koolstofneutraal worden tegen 2030.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Google geen uitstoot genereert. In tegendeel: door het gebruik van AI steeg de CO2-uitstoot van datacenters. Die bedraagt nu 48% meer dan vijf jaar geleden. Met “carbon offsets” probeert Google die uitstoot elders te recupereren, en daarin zal Holecene de komende zes jaar een belangrijke rol spelen. Tegelijkertijd hopen de bedrijven dat de koolstofdioxidewinning mettertijd goedkoper wordt door de investering van Google. Dat moet ervoor zorgen dat meer bedrijven hun uitstoot kunnen terugwinnen, waardoor de positieve impact op het milieu groter wordt.

businessCO2-neutraalecologischgoogleHolocene

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen