Nieuws

Europa onderzoekt of Google privacy beschermt in AI-training

Google privacy
© iStock / JHVEPhoto
De Ierse Data Protection Commission (DPC) onderzoekt of Google de persoonlijke gegevens van EU-burgers voldoende heeft beschermd voordat ze werden gebruikt bij het trainen van zijn AI-model PaLM2.

De DPC fungeert vaak als de EU-instantie bij privacykwesties, met name bij grote Amerikaanse technologiebedrijven, omdat veel van die bedrijven hun Europese hoofdkantoren in Ierland hebben. In dit onderzoek ligt de focus op de persoonlijke data van EU-burgers. Volgens Reuters zouden deze gegevens door Alphabet, het moederbedrijf van Google, zijn gebruikt voor het trainen van het AI-model PaLM2. De toezichthouder wil achterhalen in hoeverre de techgigant deze data goed heeft beschermd, voordat ze in het trainingsproces werden ingezet.

X houdt handen af van Europese data

Het komt steeds vaker voor dat de DPC onderzoek doet naar de datatrainingsprocessen van AI-aanbieders. Vorige week liet het sociale netwerk X aan de privacytoezichthouder weten dat het zijn Grok AI-modellen niet zal trainen met gegevens van EU-burgers, tenzij ze expliciet toestemming gegeven hebben via een opt-in. Dit gebeurde naar aanleiding van een eerdere actie van de toezichthouder.

De DPC heeft afgelopen zomer speciale richtlijnen uitgebracht voor het trainen van AI- en LLM-modellen, waaraan ontwikkelaars zich moeten houden om te voldoen aan de Europese wet- en regelgeving.

Uitgelicht artikel Google Google is uitgeprocedeerd en moet 2,4 miljard euro boete betalen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen