Nieuws

Eerste commerciële ruimtewandeling is een succes

ruimtewandeling
© SpaceX / X
Rond 13u onze tijd zijn Polaris Dawn-astronauten Jared Isaacman en Sarah Gillis uit hun Crew Dragon-capsule gestapt. Daarmee is de eerste commerciële ruimtewandeling een succes.

Om 12u01 Centraal-Europese Tijd (CET) zijn SpaceX en de crew van de Polaris Dawn-missie gestart met de voorbereidingen van de eerste commerciële ruimtewandeling ooit. Daarbij werd gecontroleerd of al het materiaal klaar was voor gebruik en voornamelijk de ‘extravehicular activity’ (EVA)-pakken die SpaceX ontwierp. In die pakken werd continu zuivere zuurstof gepompt om ze te controleren op mogelijke lekkages. Daarna werd alle lucht uit de Crew Dragon-capsule gelaten, waarna de niet-professionele astronauten aan hun ruimtewandeling konden beginnen. Het was Isaacman die de eer had om het luik te openen.

Enkele minuten voor 13u CET stapte de Amerikaanse ondernemer door de opening in de ruimtecapsule naar buiten. Op die beelden zien we onze planeet vanop 1.400 km afstand, in een adembenemend zicht. “Van hierboven lijkt het op een perfecte wereld. Maar toch hebben we nog heel wat werk te verrichten”, zei Isaacman.

Zoals gepland voerde de astronaut een reeks mobiliteitsoefeningen uit, voordat hij weer de capsule instapte. Een van de doelen van de missie was immers om de beweeglijkheid van SpaceX’ EVA-pakken te testen.

Daarna was het de beurt aan een tweede niet-professionele astronaute: Sarah Gilis, ruimtevaartingenieur bij SpaceX. Het luik leek even tegen te werken, maar uiteindelijk stapte ook zij de ruimte in, waarbij ze dezelfde handelingen uitvoerde als Isaacman. Na haar terugkeer ging het luik weer dicht en werd de druk vanbinnen terug opgebouwd. Rond 13u55 CET was de procedure afgerond en de eerste commerciële ruimtewandeling een succes.

ontspanningruimtevaartspacex

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen