Nieuws

Gemini Live is nu gratis voor alle Android-gebruikers

Google Gemini logo
© Google
Google kondigde Gemini Live tijdens Made by Google 2024 aan als betaalde Gemini Advanced-functie, maar stelt Gemini Live nu alsnog gratis beschikbaar.

Gemini Live is Googles Gemini-variant op OpenAI’s GPT-4 en maakt vloeiende gesprekken met de AI mogelijk. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om te brainstormen met de AI-chatbot, maar zorgt er ook voor dat de AI je aanzienlijk beter begrijpt. Als je midden in een zin van onderwerp verandert, schakelt de Live-versie van Gemini gewoon met je mee. Dat geldt ook voor situaties waarin je minder goed uit je woorden komt of voor mensen die stotteren. De AI-gesprekspartner voelt daardoor veel natuurlijker aan dan Googles Assistant of de oudere versies van Gemini’s spraakassistent.

Wil je gebruikmaken van Gemini Live, dan moest je tot vandaag een Google One Premium AI-abonnement afsluiten. Hiermee kreeg je toegang tot Gemini Advanced, waar de Live-functie deel van uitmaakte. Google heeft echter via X aangekondigd dat Live voortaan geen onderdeel meer is van de Advanced-chatbot. Deze wijziging gaat per direct in voor Android-gebruikers. iOS-gebruikers met de Gemini-app moeten nog iets langer wachten.

Gesprekken in het Nederlands

Gemini Live is momenteel officieel alleen beschikbaar in het Engels (VS). Andere talen worden volgens Google op termijn toegevoegd. Toch is het nu al mogelijk om in het Nederlands te chatten met Gemini. Vergeleken met de Engelse stemmen van Gemini klinkt de Nederlandse stem echter nog iets minder ‘menselijk’. Wil je tussen verschillende stemmen kiezen, zoals je dat kan met de Engelstalige stem, dan zal je ook nog even moeten wachten. Wil je in de tussentijd toch al van Gemini Live gebruikmaken in het Nederlands, volg dan deze stappen:

  1. Open het instellingenmenu van je telefoon.
  2. Zoek naar “Gemini-instellingen”.
  3. Tik op de kolom “Talen” (met het wereldbol-icoontje), gevolgd door “Talen die werken met Gemini…”.
  4. Selecteer nu Nederlands en bijvoorbeeld Engels (VS), en zet Nederlands bovenaan in het tabblad “Assistant-talen”.
  5. Open vervolgens de Gemini-app en zorg ervoor dat deze in het Nederlands wordt weergegeven; als dit niet het geval is, herstart dan de app (of je telefoon).

Zodra de Live-functie beschikbaar is voor jouw Google-account, zie je rechtsonder een Gemini Live-icoontje (audiogolven). Klik hierop om het gesprek te starten.

Ten tijde van het publiceren van dit artikel was de functie nog niet beschikbaar op de Android-telefoons van de redactie. Zie je de functie nog niet, wacht dan geduldig af: Google rolt functies doorgaans geleidelijk uit. Pas wanneer er geen problemen meer zijn of de serverbelasting is afgenomen, wordt de uitrol voltooid. Zo’n proces neemt doorgaans enkele weken in beslag. Tot die tijd kun je soortgelijke vloeiende gesprekken voeren met OpenAI’s ChatGPT, dat dit voorjaar GPT-4o uitbracht.

aiAndroidgeminigemini livegooglegoogle pixel 9iosmobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen