Nieuws

Comeback van Flappy Bird: vanaf 2025 terug in de appwinkels

Flappy Bird
© Flappy Bird Foundation
Vanaf 2025 kan je weer een potje Flappy Bird spelen op Android of iOS. Dat heeft de Flappy Bird Foundation bekendgemaakt via X.

Flappy Bird was mogelijk een van de meest eenvoudige, maar tegelijk ook populairste mobiele games ooit. Begin 2014 beleefde Flappy Bird zijn hoogtepunt met miljoenen gebruikers die heel wat van hun vrije tijd besteedden aan het verbeteren van hun highscore. Die vloedgolf aan gebruikers bleek ook behoorlijk lucratief voor de Vietnamese ontwikkelaar Dong Nguyen, die op het hoogtepunt mogelijk duizenden dollars per dag verdiende aan de advertenties in Flappy Bird. Veel ontwikkelaars dromen van zo’n succesverhaal, maar voor Nguyen bleek de immense groei juist een regelrechte ramp.

Nguyen gaf zelfs aan ongelukkig te zijn met de aandacht die Flappy Bird kreeg. Volgens de ontwikkelaar was het de bedoeling dat de mobiele game ontspanning zou bieden. “Flappy Bird is ontworpen om in een paar minuten te spelen als je ontspannen bent”, zei Nguyen kort nadat de game uit de appwinkels verdween. Hij noemde de game zelfs een “verslavend product” en zag slechts één uitweg: de app moest verdwijnen uit de appwinkels.

Dat is ook wat er gebeurde in februari 2014: de app verdween uit de Play Store en App Store. “It’s gone forever”, zei de Vietnamese ontwikkelaar destijds. Ruim tien jaar later keert Flappy Bird nu alsnog terug. Dat heeft de Flappy Bird Foundation aangekondigd via X. Wie denkt dat de originele ontwikkelaar van gedachten is veranderd, moeten we teleurstellen. Nguyen werkt niet mee aan de hernieuwde versie van Flappy Bird.

Meer dan een rehash

De game die in 2025 verschijnt draagt dezelfde naam als het originele spel, en ook de gele vogel maakt zijn comeback. De Flappy Bird Foundation zegt bovendien te werken aan nieuwe personages en belooft het spel ‘uitdagender’ te maken. Hiervoor komen er verschillende levels en een verhaallijn. Bovendien komt er een multiplayermodus waarin je het kunt opnemen tegen andere Flappy Bird-spelers, genaamd Flappy Bird Rivals.

Volgens de Flappy Bird Foundation wordt het spel in oktober uitgebracht op het web en vanaf 2025 in appwinkels op Android en iOS. Het is nog onduidelijk of het spel geheel gratis te spelen is of dat je voor bepaalde items, zoals extra personages, moet betalen.

Nguyen is niet betrokken

“De tien jaar durende missie bestond uit het verwerven van wettelijke rechten en zelfs samenwerking met mijn voorganger om mij te ontketenen en het officiële Flappy Bird-spel opnieuw te spelen!”, schrijft de stichting op X. Toch heeft de originele ontwikkelaar niets te maken met de nieuwe game. Zelfs de rechten zijn niet rechtstreeks van Nguyen overgenomen.

Die kwamen in september 2023 in handen van het Amerikaanse Gametech Holdings LLC. Dat bedrijf betoogde bij de rechter dat Nguyen de merkrechten had opgegeven en dat het hen vrijstond om deze over te nemen. De rechter ging mee in dat betoog, waardoor Nguyen zijn rechten verloor om producten onder die naam uit te brengen.

Androidflappy birdgamingiosontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen